Danemarca urmează exemplul Suediei şi Finlandei şi semnează un acord de apărare cu Statele Unite

Armata americană ar putea avea o prezenţă permanentă şi exerciţii regulate în Danemarca, după ce ţara scandinavă a inversat decenii de politică externă pentru a deveni ultima naţiune din regiune care a semnat un acord de cooperare în domeniul apărării cu Washingtonul.

754 afișări
Imaginea articolului Danemarca urmează exemplul Suediei şi Finlandei şi semnează un acord de apărare cu Statele Unite

Invazia Rusiei în Ucraina anul trecut a împins Suedia, Finlanda şi Danemarca să semneze acorduri de apărare cu SUA în ultimele zile, o modalitate de a aprofunda legăturile de securitate cu principala forţă militară a lumii.

"Transmitem un semnal clar că Danemarca, împreună cu SUA, îşi asumă o responsabilitate şi mai mare pentru securitatea daneză, iar acest lucru este absolut necesar", a declarat marţi Mette Frederiksen, prim-ministrul Danemarcei, informează Financial Times.

"Scopul este: trebuie să asigurăm pacea nu doar acum, ci şi pentru generaţiile care vin după noi".

Din anii ’50, Danemarca a avut o politică strictă de a nu permite prezenţa trupelor străine sau a armelor nucleare pe teritoriul ţării. Armele nucleare nu vor fi amplasate în Danemarca în cadrul noului acord pe 10 ani, dar trupele americane vor fi autorizate în trei baze aeriene daneze, unde - aşa cum se obişnuieşte în cadrul unor astfel de acorduri - vor fi supuse legislaţiei americane.

Toate celelalte şapte ţări nordice şi baltice au încheiat acorduri de cooperare în domeniul apărării, pe lângă apartenenţa lor la NATO sau, în cazul Suediei, la cererea sa în curs de aderare la alianţa de apărare Nord-Atlantică.

Ţările nordice şi baltice au devenit un obiectiv militar şi diplomatic cheie al Occidentului după invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Adăugarea Finlandei la NATO în aprilie a dublat lungimea graniţei alianţei cu Rusia, datorită celor 1.340 km de frontieră. Această frontieră este în prezent închisă după ce Rusia a încurajat solicitanţii de azil fără documente să intre în Finlanda.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici