David Cameron: NATO trebuie să fie mai reactiv faţă de Rusia

NATO trebui să regândească relaţia pe termen lung cu Rusia şi să îşi consolideze capacitatea de a reacţiona rapid la orice ameninţare, a afirmat sâmbătă premierul britanic David Cameron, citat de AFP.

1616 afișări
Imaginea articolului David Cameron: NATO trebuie să fie mai reactiv faţă de Rusia

David Cameron (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Este necesar ca Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) să menţină o prezenţă defensivă "robustă" în Europa de Est, a scris Cameron într-o scrisoare adresată secretarului general al organizaţiei, Anders Fogh Rasmussen, şi liderilor celorlalte 27 de ţări membre.

NATO trebuie să îşi consolideze şi trupele speciale, la sol, în aer şi pe mare, a pledat el în această scrisoare dată publicităţii de cabinetul său

Cameron vrea folosirea summitului NATO, care va avea loc la Newport în Ţara Galilor pentru a se decide o politică mai dură faţă de Moscova în scopul de a arăta că ţările membre NATO nu se las intimidate.

"În 2014, lumea este mai imprevizibilă decât a fost vreodată şi ne aflăm într-un nou moment de răscruce în istoria alianţei", a afirmat Cameron

"În Afganistan, misiunea noastră ia sfârşit. La est, Rusia a "sfidat regulile jocului cu anexarea ilegală a Crimeei şi destabilizarea agresivă a Ucrainei", a apreciat el, potrivit unei ştiri.

"La sud, un arc de instabilitate se întinde din Africa de Nord şi din Sahel până în Siria, Irak şi Orientul Mijlociu", a continuat el.

Deşi NATO a încercat întotdeauna să fie un partener pentru Rusia, nu o ameninţare, "este clar că Rusia vede NATO ca pe un adversar", potrivit lui Cameron, care a conchis: "Trebuie ... să ne revizuim relaţia pe termen lung cu Rusia".

NATO trebuie să se pună de acord asupra "măsurilor pe termen lung pentru consolidarea capacităţii de a reacţiona rapid la ameninţări, pentru reasigurarea aliaţilor noştri care se tem pentru propria securitate şi pentru descurajarea oricărei agresiuni ruse", a adăugat el.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici