Delegaţia trimisă de Guvernul afgan să ancheteze uciderea a 16 civili, vizată de un atac

O delegaţie trimisă de Guvernul afgan pentru a ancheta uciderea a 16 civili afgani de către un soldat american a fost atacată marţi în apropiere de locul masacrului, în sudul Afganistanului, au anunţat martori şi Guvernul.

107 afișări

Un soldat a fost ucis şi un poliţist a fost rănit de tiruri de armă, care au determinat delegaţia să-şi scurteze vizita, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului afgan de Interne, Sediq Sediqqi.

"Cel puţin un inamic era ascuns. El a deschis focul când a sosit delegaţia. Un soldat a fost ucis şi un poliţist rănit", a afirmat Sediqqi, precizând că a fost lansată o operaţiune pentru găsirea atacatorilor.

Potrivit corespondentului AFP, doi dintre fraţii preşedintelui afgan Hamid Karzai se aflau în delegaţia venită de la Kabul, în compania unor oficiali provinciali. "Tirurile au durat aproximativ zece minute", a adăugat el.

O parte a delegaţiei s-a întors din drum pentru a reveni la Kandahar, principalul oraş din sud, situat la 45 de kilometri distanţă, dar alţi membri au rămas la faţa locului pentru a ancheta masacrul de duminică, a declarat un membru al delegaţiei.

Atacul a avut loc în districtul Panjwayi, din provincia Kandahar, unde rebelii talibani au o prezenţă importantă.

Duminică dimineaţă, un soldat din contingentul american al Forţei internaţionale a NATO (ISAF) şi-a părăsit baza din provincia Kandahar, puternic înarmat, şi a ucis ocupanţii a trei case din sate învecinate, între care nouă copii şi trei femei, după care le-a ars cadavrele.

Talibanii au jurat luni că vor răzbuna moartea celor 16 civili afgani, promiţând că îşi vor dubla atacurile împotriva "sălbaticilor americani bolnavi mental".

Această baie de sânge a avut loc la numai câteva săptămâni după incinerarea Coranului de către soldaţi americani la baza militară americană Bagram, situată la nord de Kabul, un act calificat drept blasfemie, care a declanşat un val de manifestaţii violente antiamericane pe tot teritoriul afgan, soldate cu aproape 40 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici