Deşi Putin a întors omenirea în anii 1960 prin anularea ultimului tratat nuclear, nu va începe niciun război mondial, transmite o publicaţie americană conservatoare

  • SCURT ISTORIC: Din 1949, de la testarea primei arme nucleare de către Uniunea Sovietică, până la semnarea Tratatului de interzicere parţială a testelor nucleare din 1963, omenirea a trăit sub incertitudinea că procedura M.A.D (Distrugere reciprocă asigurată) ar putea fi declanşat oricând.
  • În 1972, la Moscova, a fost semnat primul tratat bilateral de control reciproc al armelor nucleare dintre preşedintele Richard Nixon (SUA) şi Leonid Brejnev (URSS) după discuţiile privind limitarea armelor strategice (SALT I)
  • În 1979, tot la Moscova, a fost semnat tratatul SALT II de Jimmy Carter şi Leonid Brejnev.
  • În 1987, la Washington DC, a fost semnat Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară, de către Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov.
  • În 1991, la Moscova, a fost semnat START I (Tratat de reducere a armelor strategice) între George Bush şi Mihail Gorbaciov, apoi în 1993, la Moscova, între George Bush şi Boris Yeltzin.
  • În 2002, a fost semnat Tratatul dintre Statele Unite ale Americii (George W. Bush jr.) şi Federaţia Rusă (Vladimir Putin) privind reducerea armelor strategice, iar în 2010 a fost reînnoit ca NEW Start, fiind semnat la Praga, de către Barack Obama şi Dimitri Medvedev.
  • NEW START, deşi a fost reînnoit în 2021 de către Joe Biden şi Vladimir Putin şi era menit să expire în 2026, dictatorul rus a anunţat în 2023 că Rusia suspendă tratatul ca urmare a implicării Occidentului împotriva agresiunii ruse din Ucraina.
22519 afișări
Imaginea articolului Deşi Putin a întors omenirea în anii 1960 prin anularea ultimului tratat nuclear, nu va începe niciun război mondial, transmite o publicaţie americană conservatoare

Richard Nixon Foundation

De când şi-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în urmă cu un an, Rusia a încercat să sperie Occidentul prin ameninţări nucleare.

Kremlinul a tot anunţat că implicarea NATO în Ucraina va conduce la al Treilea Război Mondial şi pierderi în masă pentru Occident. În realitate, o astfel de perspectivă este improbabilă.

Janusz Bugajski, editorialist de la Washington Examiner, susţine că Rusia blufează. 

"Unii oficiali occidentali, inclusiv preşedintele Joe Biden, l-ar fi avertizat pe preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky că al treilea război mondial trebuie evitat, iar secretarul de stat Antony Blinken a susţinut că încercările Kievului de a recupera Crimeea ar putea duce la un „răspuns mai larg al Rusiei”, implicând astfel atacuri militare asupra ţintelor occidentale.

Astfel de mesaje alarmiste pot submina unitatea Aliaţilor şi pot slăbi hotărârea Ucrainei prin prezentarea Rusiei ca pe o ameninţare convenţională majoră.

De fapt, în cursul anului trecut, armata rusă a fost decimată în Ucraina".

Serviciile de informaţii occidentale estimează că 250.000 de soldaţi au fost ucişi sau răniţi şi o serie de unităţi de luptă de elită au intrat în  incapacitate.

Ministerul Apărării al Regatului Unit a concluzionat că Moscova şi-a desfăşurat cea mai mare parte a armatei în Ucraina, fără progrese semnificative. Acum se bazează pe barajele de artilerie şi pe atacurile de infanterie în masă ale recruţilor neantrenaţi pentru a obţine câştiguri minime pe câmpul de luptă.

"Ideea că armata Rusiei poate escalada atacul asupra Ucrainei într-un război mondial este o hiperbolă menită să dezarmeze liderii occidentali şi să sperie publicul, crede publicistul. 

Armata Rusiei este incapabilă chiar să lanseze un nou asalt major în Ucraina fără o mobilizare la scară largă care să plaseze economia pe picior de război.

Preşedintele rus Vladimir Putin se teme de un astfel de pas, deoarece ar demola mitul unei „operaţiuni militare speciale” restrânse şi ar provoca o rezistenţă publică mai semnificativă dacă va duce Rusia în incapacitatea de plată şi chiar colaps economic", scrie Bugajski. 

Publicistul mai spune că al treilea război mondial nu este fezabil, deoarece Rusia nu are aliaţi loiali care ar lupta alături de ea într-un conflict cu Occidentul.

China va evita orice confruntare directă cu NATO în timp ce intenţionează să beneficieze de pe urma dispariţiei Rusiei, iar statele din Asia Centrală s-au distanţat deja de Moscova şi susţin tacit integritatea Ucrainei.

Nici măcar singurii aliaţi rămaşi, cum ar fi Belarus, Coreea de Nord,  Siria şi Iran, nu par să contribuie semnificativ la eforturile de război ale Rusiei în a echilibra balanţa, concluzionează publicistul, care crede că cel de-al treilea război mondial este un mit, o continuare a cultului celui de-al doilea război mondial.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici