Detalii despre închisorile CIA din străinătate, în documente declasificate de SUA

Documentele declasificate săptămâna trecută de administraţia Barack Obama oferă detalii despre condiţiile din închisorile secrete ale CIA din străinătate, măsurile extraordinare de securitate, metodele brutale de interogare şi modul zilnic de viaţă, relatează Los Angeles Times, în ediţia online.

15 afișări
Imaginea articolului Detalii despre închisorile CIA din străinătate, în documente declasificate de SUA

Detalii despre închisorile CIA din străinătate, în documente declasificate de SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Închisorile secrete ale CIA erau concepute să diferite de "închisorile obişnuite, mai degrabă centre de detenţie de înaltă securitate pentru terorişti internaţionali extrem de periculoşi şi adesea foarte sofisticaţi". Transferul deţinuţilor în asemenea închisori aveau loc în condiţii speciale, la bordul unui avion aparţinând CIA, cu picioarele în lanţuri, cu ochii şi urechile acoperite cu căşti şi cagule.

Documentele nu precizează unde se aflau închisorile secrete, însă potrivit presei şi declaraţiilor unor foşti oficiali americani, acestea erau situate în Thailanda, Polonia, România, Maroc şi Lituania. Închisorile secrete erau utilizate pentru a-i aduce într-o stare similară disperării, scopul fiind, potrivit documentelor, de a determina fiecare deţinut să "perceapă şi să îşi preţuiască bunăstarea, confortul şi nevoile imediate mai mult decât informaţiile pe care le protejează".

Celulele erau iluminate întreaga zi cu becuri fluorescente de 17 waţi, în timp ce de pe căile de acces străbătea în celule, prin pereţi, "zgomot alb", cu o intensitate "între 56-58" de decibeli. În semn de "ospitalitate", deţinuţii primeau cărţi, filme şi table de şah, puteau merge la sala de gimnastică sau îşi puteau lăsa părul lung.

Existau, însă, şi modalităţi de a le înfrânge voinţa. Erau dezbrăcaţi, raşi şi izbiţi de pereţi din momentul în care soseau, uneori purtând scutece. După ce erau fotografiaţi complet dezbrăcaţi, erau examinaţi de personalul medical şi psihologic. Ulterior urma un interviu preliminar, în urma căruia fiecăruia i se stabilea soarta. Seria de interogatorii culmina cu o metodă folosită pe vremea Inchiziţiei - simularea înecului - cu scopul de a-i determina să vorbească.

Regulile pentru administrarea închisorilor secrete erau foarte stricte: un deţinut nu putea fi ţinut într-o încăpere foarte mică mai mult de două ore pe zi şi nu putea fi stropit cu furtunul decât pentru 15 minute, iar temperatura trebuia să fie ridicată dacă nu primea prosoape.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici