Doi membri ai unui echipaj Turkish Airlines, răpiţi la Beirut

Doi piloţi din cadrul companiei Turkish Airlines au fost răpiţi vineri dimineaţa de persoane înarmate pe drumul dinspre aeroportul de la Beirut, a declarat ministrul de Interne Marwane Charbel.

267 afișări
Imaginea articolului Doi membri ai unui echipaj Turkish Airlines, răpiţi la Beirut

Doi membri ai unui echipaj Turkish Airlines, răpiţi la Beirut (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"O operaţiune de răpire a avut loc la ora (locală) 3.30 (3.30, ora României) vizând un autobuz ce transporta membri ai echipajului unui avion aparţinând Turkish Airlines care venea dinspre aeroport şi se îndrepta spre un hotel", a declarat ministrul.

"Persoane înarmate au răpit doi pasageri din autobuz, şi anume pe pilot şi pe copilot", a precizat el.

Potrivit unor surse apropiate Guvernului, patru bărbaţi înarmaţi au fost implicaţi în această răpire. Ceilalţi şapte pasageri ai autobuzului nu au fost răpiţi.

Charbel, care a spus că a vorbit cu ambasadorul Turciei la Beirut, a afirmat că o anchetă a fost deschisă, în timp ce şoferul autobuzului era interogat.

În urma răpirii, militari ai armatei libaneze au fost mobilizaţi în sector, două transporturi de trupe fiind poziţionate la marginea drumului unde a avut loc incidentul.

Această răpire ar putea avea legătură cu cea a nouă libanezi de confesiune şiită răpiţi în Siria în mai 2012. Ei făceau parte dintr-un grup de şiiţi care au dispărut în provincia Alep (nord) în timpul întoarcerii din Iran, unde au participat la un pelerinaj. Femeile şi doi bărbaţi din cadrul grupului au fost eliberaţi.

Răpirea lor a fost revendicată de către un bărbat care s-a prezentat ca Abou Ibrahim, membru al Armatei Siriene Libere (ASL, rebeli), dar, în acel moment, ASL a negat că ar fi implicată.

Familiile unor persoane răpite au protestat de mai multe ori în faţa sediului Turkish Airlines de la Beirut, îndemnând Ankara să facă uz de influenţa sa pe lângă rebeli pentru a obţine eliberarea rudelor lor.

Până în prezent, negocierile pentru eliberarea lor au eşuat.

Răpitorii nu au formulat cerinţe, dar au afirmat că ostaticii lor erau membri ai Hezbollahului libanez, care luptă în Siria, alături de forţele guvernamentale, împotriva rebelilor.

Un reprezentant al familiilor acestor ostatici libanezi a negat într-un comunicat orice implicare în răpirea celor doi piloţi ai Turkish Airlines.

Libanul simte efectele războiului din Siria, fiind afectat de violenţe la frontieră şi de o intensificare a tensiunilor comunitare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici