Donald Trump a dominat prima dezbatere republicană - VIDEO

Magnatul miliardar Donald Trump a continuat să domine cursa republicană pentru preşedinţia americană, provocând noi controverse în prima dezbatere republicană, joi seara (vineri dimineaţa ora României), în care a fost atacat de ceilalţi participanţi, relatează BBC News online.

2201 afișări
Imaginea articolului Donald Trump a dominat prima dezbatere republicană - VIDEO

Donald Trump a dominat prima dezbatere republicană (Imagine: captura video)

Magnatul, care a schimbat drastic campania republicană prin comentarii controversate despre eroi de război şi mexicani, s-a aflat în centrul atenţiei.

El a fost criticat de senatorul Rand Paul din Kentucky pentru faptul că a fost singurul participant la dezbatere care a refuzat să-i susţină pe oricare dintre contracandidaţii săi care ar obţine nominalizarea Partidului Republican în cursa pentru Casa Albă.

Spectatorii dezbaterii l-au huiduit pentru acest refuz.

De asemenea, Trump şi-a menţinut comentarii ofensatoare anterioare la adresa femeilor.

Cei zece candidaţi de pe scena de la Cleveland au fost selectaţi de postul Fox News pe baza ultimelor sondaje la nivel naţional.

În cele 90 de minute de dezbateri, care au început la ora locală 21.00 (4.00, ora României), candidaţii au încercat să se demarce de adversari, fără menajamente, având în vedere numărul mare de pretendenţi din tabăra republicană.

La finalul dezbaterii, comentatorii au salutat imediat prestaţiile senatorului Marco Rubio din Florida şi guvernatorului statului Ohio John Kasich.

Însă foştii guvernatori din Florida, Jeb Bush, respectiv din Wisconsin, Scott Walker - favoriţi, alături de Trump - au eşuat să le ofere susţinătorilor lor momente remarcabile.

Principalele momente ale dezbaterii:

- "N-am timp de corectitudine politică totală", a declarat Trump când a fost întrebat despre afirmaţiile sale misogine

- Rand Paul a fost atacat de către guvernatorul statului New Jersey Chris Christie pentru că îndeamnă la limitarea supravegherii

- Toţi candidaţii au condamnat acordul nuclear cu Iranul

- Fostul guvernator al Floridei Jeb Bush a fost nevoit să se apere pentru că susţine educaţia de bază comună

- Fostul guvernator al statului Arkansas Mike Huckabee s-a pronunţat pentru desfiinţarea fiscului şi Departamentului Educaţiei

- Dacă te alături grupării Statului Islamic (SI), îţi semnezi condamnarea la moarte, a spus senatorul Ted Cruz din Texas

- Trump a fost pus în dificultate din cauză că a susţinut în trecut un sistem naţional de sănătate

- Anterior, Carly Fiorina l-a ironizat pe Trump pentru legăturile cu familia Clinton, într-o dezbatere separată.

Partidul Democrat a anunţat joi că va organiza prima sa dezbatere în Nevada, în octombrie, şi că va fi găzduită de CNN.

Formatul dezbaterilor de joi seara, între zece dintre cei 17 aspiranţi, a fost criticat de către unii dintre participanţi, fiind considerat incorect.

Fostul senator Rick Santorum din Pennsylvania a reacţionat dur faţă de omiterea sa. El a luat parte, împreună cu ceilalţi şase candidaţi la o dezbatere în care Trump a fost atacat în mai multe rânduri.

Fostul guvernator al Texasului Rick Perry a declarat că Trump desfăşoară o campanie care are la bază celebritatea sa, iar fosta CEO Hewlett-Packard Carly Fiorina l-a ironizat din cauza legăturilor pe care magnatul le are cu familia Clinton.

Personalităţi influente de la Fox News, inclusiv prezentatorii Chris Wallace şi Bill O'Reilly, au declarat-o pe Fiorina învingătoarea dezbaterii.

Santorum a catalogat "necinstită" hotărârea Curţii Supreme de legalizare a căsătoriei între persoane de acelaşi sex şi a comparat-o cu hotărârea Dred Scott v. Sandford, potrivit căreia afroamericanii nu erau consideraţi cetăţeni, ulterior anulată.

Fiorina, singura femeie din cursa pentru nominalizarea republicană, a criticat-o dur şi pe candidata democrată Hillary Clinton.

Clinton "minte în legătură cu (ceea ce s-a întâmplat la) Benghazi, minte în legătură cu e-mailurile şi susţine finanţarea Planned Parenthood (o organizaţie care militează pentru planificarea familială, educaţie sexuală şi acces la îngrijiri de sănătate şi sănătatea reproducerii)", a declarat ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici