Donald Trump condamnă atacul terorist islamist care a vizat o biserică de rit copt din Egipt / Cel puţin 11 persoane au fost ucise, iar Stat Islamic a revendicat atacul

Preşedintele american Donald Trump a condamnat vineri, în cadrul unei convorbiri cu omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sisi, atacul terorist islamist care a vizat o biserică de rit copt din apropiere de Cairo, în urma căruia cel puţin 11 persoane au fost ucise, relatează site-ul agenţiei Reuters.

1052 afișări
Imaginea articolului Donald Trump condamnă atacul terorist islamist care a vizat o biserică de rit copt din Egipt / Cel puţin 11 persoane au fost ucise, iar Stat Islamic a revendicat atacul

ATAC terorist islamist care a vizat o biserică din Cairo: cel puţin zece morţi

"Preşedintele Donald J. Trump a vorbit astăzi cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, pentru a-şi oferi condoleanţele poporului Egiptului după atacul asupra credincioşilor şi a forţelor de securitate din oraşul Helwan, situat la sud de Cairo. Preşedintele Trump a condamnat atacul şi a reiterat faptul că Statele Unite vor continua să susţină Egiptul în faţa terorismului. Preşedintele Trump a subliniat angajamentul său de a întări eforturile pentru înfrângerea terorismului şi a extremismului, sub toate formele lor", se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Ministerul egiptean de Interne a precizat că un bărbat înarmat a deschis focul asupra unui magazin, provocând moartea a două persoane, apoi s-a îndreptat către biserica Mar Mina, situată la periferia sudică a capitalei Cairo.

Atacatorul a acţionat la intrarea în lăcaşul de cult şi a încercat să detoneze un dispozitiv exploziv. Bărbatul a împuşcat mortal cel puţin nouă persoane, inclusiv un poliţist, apoi o tânără a murit din cauza rănilor grave. Alte cinci persoane au fost rănite uşor.

Potrivit autorităţilor egiptene, forţele de securitate "au intervenit imediat (asupra atacatorului) şi l-au arestat, după ce a fost rănit". Bărbatul a fost identificat imediat, întrucât efectuase mai multe atacuri începând de anul trecut, în numele Stat Islamic.

Ulterior, organizaţia teroristă Stat Islamic a revendicat atacul, prin intermediul unui anunţ făcut de către agenţia de ştiri Amaq, deşi nu a furnizat nicio dovadă în acest sens.

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a oferit condoleanţe familiilor afectate şi a ordonat forţelor armate să sporească măsurile de siguranţă în astfel de locuri.

Militanţii islamişti au efectuat mai multe atacuri asupra minorităţii creştine de rit copt din Egipt în ultimii ani. Cel mai grav a fost atentatul sinucigaş asupra celei mai mari catedrale de rit copt din Cairo, în decembrie 2016, în urma căruia 28 de persoane au fost ucise.

 

ŞTIREA INIŢIALĂ

Cel puţin zece persoane au fost ucise după ce militanţi islamişti au deschis focul, vineri, în faţa unei biserici de rit copt situată la periferia sudică a oraşului egiptean Cairo, anunţă Ministerul egiptean al Sănătăţii, citat de site-ul Ynetnews.com.

Atacul a avut loc în faţa Bisericii de rit copt Mar Mina. Cel puţin zece persoane, inclusiv opt creştini şi un agent de poliţie, au murit după ce militanţi islamişti au deschis ficul de pe o motocicletă.

Nu este clar dacă autorii atacului au reuşit să fugă, au fost eliminaţi sau capturaţi de serviciile de securitate.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Copte a declarat că au avut loc două atacuri, la un locaş de cult din zona Helwan şi la un magazin din apropiere.

Grupuri teroriste islamiste atacă frecvent biserici din Egipt.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici