Donald Tusk, Shinzo Abe şi Jean-Claude Juncker au o poziţie comună în privinţa Coreei de Nord

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, premierul japonez Shinzo Abe şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au publicat, joi, o declaraţie comună cu privire la situaţia din Coreea de Nord, precizând că reprezintă o prioritate mondială, relatează site-ul Consiliului European.

1108 afișări
Imaginea articolului Donald Tusk, Shinzo Abe şi Jean-Claude Juncker au o poziţie comună în privinţa Coreei de Nord

Donald Tusk, Shinzo Abe şi Jean-Claude Juncker au o poziţie comună în privinţa Coreei de Nord

"Impărtăşim opinia conform căreia Coreea de Nord, o prioritate de vârf pe agenda internaţională, prezintă un nou nivel de ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale. Suntem serios îngrijoraţi şi condamnăm în cei mai puternici termeni testele nucleare continue şi lansarea rachetelor balistice din Coreea de Nord, inclusiv lansarea recentă a unei rachete balistice intercontinentală, încălcând în mod flagrant mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU", se arată în comunicatul semnat de către Tusk, Abe şi Juncker.

Cei trei lideri avertizează că statele din ONU şi UE sunt pregătite să consolideze măsurile menite să restrângă "transferul de elemente şi tehnologii relevante, precum şi finanţarea programelor nucleare şi balistice ale Coreei de Nord" şi să adopte o nouă rezoluţie în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

Potrivit acestei poziţii comune, Coreea de Nord este somată să se abţină de la alte provocări care sporesc în continuare tensiunile regionale şi internaţionale.

"Solicităm Coreei de Nord să respecte imediat şi pe deplin obligaţiile sale internaţionale în conformitate cu toate rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, precum şi cu Declaraţia comună din 2005, abandonând astfel toate programele nucleare, arme de distrugere în masă şi rachete balistice. Coreea de Nord trebuie să se angajeze în acţiuni de dialog credibil cu comunitatea internaţională, care urmăreşte denuclearizarea completă, verificabilă şi ireversibilă a Peninsulei Coreene. Totodată, Coreea de Nord trebuie să răspundă îngrijorărilor privind drepturile omului, inclusiv să rezolve rapid situaţia răpirilor", se mai arată în declaraţia prezentată la nivelul Blocului comunitar european.

Summitul UE-Japonia a avut loc joi, 6 iulie, la Bruxelles. Uniunea Europeană a fost reprezentată de Donald Tusk şi Jean-Claude Juncker, iar Japonia de premierul Shinzo Abe. Subiectele principale de discuţii au fost cooperarea bilaterală, acordul pentru comerţ liber şi provocările globale.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici