REZOLUŢIE a Parlamentului European. Negocierile de aderare a Turciei la UE, la un pas de a fi suspendate. Regimul lui Erdogan, criticat pentru reforma care îi sporeşte puterile

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie prin care se cere suspendarea negocierilor pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană în cazul în care Ankara va efectua o reformă constituţională, prin care puterile preşedintelui vor fi sporite, informează agenţia de ştiri Reuters.

412 afișări
Imaginea articolului REZOLUŢIE a Parlamentului European. Negocierile de aderare a Turciei la UE, la un pas de a fi suspendate. Regimul lui Erdogan, criticat pentru reforma care îi sporeşte puterile

Parlamentul European cere suspendarea negocierilor pentru aderarea Turciei la UE

Parlamentul European are o influenţă limitată în această chestiune, iar Turcia a transmis încă dinainte că respinge orice propunere de renunţare la negocierile pentru aderare în schimbul cooperării în alte domenii.

Liderii UE au criticat atitudinea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan faţă de oponenţii lui, atât înainte, cât şi după tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia.

Rezoluţia adoptată de Parlamentul European "cere Comisiei şi statelor membre, în concordanţă cu Cadrul de Negocieri, să suspende în mod formal şi fără întârziere negocierile pentru aderare cu Turcia în cazul în care pachetul de reforme constituţionale este adoptat neschimbat".

Reforma constituţională propusă de Erdogan, şi aprobată printr-un referendum în luna aprilie, prevede trecerea la un sistem prezidenţial în Turcia, însă partidele de opoziţie şi organizaţiile pentru drepturile omului afirmă că reformele ameninţă independenţa justiţiei şi creează condiţiile pentru instalarea unui regim autoritarist.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici