Două avioane de vânătoare din Rusia sunt suspectate că au pătruns în spaţiul aerian al Finlandei

Două avioane de vânătoare din Rusia sunt suspectate că au pătruns scurt timp, joi, în spaţiul aerian finlandez, anunţă Ministerul Apărării de la Helsinki, pe fondul tensiunilor generate de hotărârea Finlandei de a adera la Alianţa Nord-Atlantică.

2122 afișări
Imaginea articolului Două avioane de vânătoare din Rusia sunt suspectate că au pătruns în spaţiul aerian al Finlandei

Joi dimineaţă, două avioane ruse de tip MIG-31 "au traversat Golful Finlandei, în largul oraşului Porvoo", situat la circa 35 de kilometri de Helsinki, anunţă Ministerul finlandez al Apărării, conform cotidianului Le Monde.

Forţele Aeriene finlandeze au trimis un avion de vânătoare pentru identificarea aeronavelor suspecte. "A fost iniţiată o investigaţie preliminară", a precizat Ministerul finlandez al Apărării.

Kristian Vakkuri, purtătorul de cuvânt al instituţiei, a declarat pentru postul de televiziune YLE că incursiunea aeriană rusă în spaţiul aerian finlandez a durat aproximativ două minute, pe distanţa de un kilometru, dar circumstanţele şi zonele exacte în care s-au aflat urmează să fie determinate de anchetă.

Rusia a anunţat joi că a trimis avioane echipate cu rachete hipersonice ultramoderne în regiunea Kaliningrad. "În cadrul aplicării de măsuri strategice suplimentare în sensul descurajării, trei avioane MIG-31 dotate cu rachete hipersonice Kinjal au fost trimise pe Aerodromul Cikalovsk, în regiunea Kaliningrad", a comunicat Ministerul rus al Apărării, citat de cotidianul Le Monde.

Rusia a contestat vehement decizia Finlandei şi Suediei de a deveni membre NATO, în contextul riscurilor generate de invazia militară rusă în Ucraina.

Trimiterea de avioane de vânătoare dotate cu rachete hipersonice în Kaliningrad intervine în contextul tensiunilor dintre Uniunea Europeană şi Rusia din cauza conflictului din Ucraina. Lituania, stat membru NATO şi UE, anunţase recent că nu va mai permite tranzitul anumitor mărfuri ruse spre Kaliningrad, prin aplicarea sancţiunilor decise de Bruxelles. Ca reacţie la protestele şi ameninţările Moscovei, UE a cerut Lituaniei să permită tranzitul produselor ruse spre Kaliningrad pe cale feroviară, cu excepţia echipamentelor militare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici