Duminică au avut loc alegeri locale şi regionale în Rusia

Duminică au avut loc alegeri locale şi regionale în Rusia, după două luni de proteste organizate în capitala ţării, Moscova, ca urmare a deciziei autorităţilor de a le interzice unor candidaţi din opoziţie sau independenţi să candideze, informează Euronews.

662 afișări
Imaginea articolului Duminică au avut loc alegeri locale şi regionale în Rusia

Duminică au avut loc alegeri locale şi regionale în Rusia

Alegerile locale de la Moscova au atras cea mai mare atenţie, în condiţiile în care în acest oraş zeci de mii de persoane au cerut în stradă, în lunile iulie şi august, organizarea de alegeri libere şi corecte.

Mii de persoane au fost reţinute, iar mai mulţi protestatari au fost deja condamnaţi la închisoare pentru „utilizarea violenţei împotriva organelor însărcinate cu aplicarea legii”.

În pofida deciziei autorităţilor de a interzice candidatura unor membri ai opoziţiei sau a independenţilor, la Moscova au existat 225 de candidaţi pentru cele 45 de mandate.

Preşedintele ţării, Vladimir Putin, care a votat la Academia de Ştiinţe de la Moscova, a declarat că „în unele ţări sunt 30, 50 sau 100 de candidaţi pe liste”, adăugând că ceea ce contează „nu este cantitatea, ci calitatea”. „Sper să avem candidaţi decenţi”, a mai spus el.

Alexei Navalnîi, lider al opoziţiei şi critic al Kremlinului, a făcut apel la cetăţeni să îi aleagă pe cei mai promiţători dintre candidaţii care se opun partidului lui Putin, Rusia Unită. „Data trecută, Rusia Unită a câştigat 40 din cele 45 de mandate. Dacă obţin mai puţine, este bine”, a spus acesta.

Euronews notează că niciunul dintre candidaţii pro-Kremlin nu a participat la alegeri reprezentând Rusia Unită. Astfel, ei s-au inspirat din candidatura ca independent la Preşedinţie a lui Vladimir Putin, care a luat această decizie după ce partidul său începuse să scadă puternic în sondaje.

Scrutinul de duminică reprezintă un test important pentru autorităţi înaintea alegerilor parlamentare din 2021, care vor fi determinante pentru viitorul politic al ţării, dat fiind faptul că unii speciailişti se aşteaptă ca Putin să se retragă în 2024.

Organizaţia non-guvernamentală Golos, care se ocupă cu monitorizarea alegerilor, a informat că a primit peste 1.500 de plângeri la nivel naţional cu privire la nereguli în desfăşurarea procesului de vot. Cele mai multe sesizări au venit de la Moscova, Sankt Petersburg şi Republica Tatarstan. Golos a adăugat şi că au existat multiple erori în funcţionarea sistemului electronic de vot.

Cu toate acestea, şefa Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova, a acuzat ONG-ul că răspândeşte informaţii false, prin includerea unor sesizări din anii trecuţi.

Prezenţa la vot la Moscova a fost una foarte scăzută, de numai 17%, iar sondajele de la ieşirea de la urne nu au fost publicate, întrucât cei mai mulţi dintre alegători au refuzat să spună cu ce partid au votat, a informat Fondul pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici