Edward Snowden a părăsit Hong Kong-ul cu destinaţia Rusia. Avionul a aterizat la Moscova

Edward Snowden, fostul consultant IT al NSA care a dezvăluit informaţii despre programele americane de interceptare a comunicaţiilor, a părăsit Hong Kong-ul duminică, la bordul unui avion al companiei Aeroflot cu destinaţia Moscova, relatează presa chineză. Avionul a aterizat la Moscova duminică după-amiază.

1592 afișări
Imaginea articolului Edward Snowden a părăsit Hong Kong-ul cu destinaţia Rusia. Avionul a aterizat la Moscova

Edward Snowden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE Justiţia americană va coopera cu ţările în care ar putea ajunge Edward Snowden

Justiţia americană va coopera cu ţările unde s-ar stabili Edward Snowden, anunţă purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Justiţiei, citat de AFP.

"Am fost informaţi de autorităţile din Hong Kong despre plecarea domnului Snowden. Vom continua să discutăm despre acest subiect şi vom coopera cu ţările în care Snowden s-ar putea deplasa", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Justiţiei, Nanda Chitre.

UPDATE Avionul la bordul căruia se află Edward Snowden a aterizat la Moscova

Avionul care a decolat din Hong Kong şi la bordul căruia se află fostul consultant NSA Edward Snowden a aterizat duminică după-amiază la Moscova, anunţă surse aeroportuare citate de AFP.

UPDATE Edward Snowden intenţionează să ajungă în Venezuela via Cuba - surse

Edward Snowden, fostul consultant IT al NSA care a dezvăluit informaţii despre programele americane de interceptare a comunicaţiilor, intenţionează să ajungă în Venezuela via Havana, după ce va face escală la Moscova, anunţă surse din cadrul companiei ruse Aeroflot.

"Un pasager având numele Edward Snowden va sosi astăzi la Moscova la bordul zborului SU213 venind din Hong Kong, iar maine, 24 iunie, va decola cu zborul SU150 spre Havana. În aceeaşi zi, va părăsi Havana cu destinaţia Caracas, la bordul unui zbor local", a declarat o sursă citată de Itar-Tass.

Informaţia a fost confirmată de alte surse din cadrul companiei Aeroflot.

Potrivit presei chineze, Edward Snowden, fostul consultant IT care a dezvăluit informaţii despre programele americane de interceptare a comunicaţiilor, a părăsit Hong Kong -ul duminică, la bordul unui avion al companiei Aeroflot cu destinaţia Moscova. Avionul comercial care îl transportă pe Snowden urmează să aterizeze duminică după-amiază pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, scrie ziarul South China Morning Post.

Potrivit site-ului WikiLeaks, fostul consultant IT al NSA este însoţit de "diplomaţi", dar nu se ştie din ce ţară sunt aceştia. "Edward Snowden se îndreaptă spre un stat democratic pentru a cere azil politic. Este însoţit de diplomaţi şi de consilieri juridici ai WikiLeaks", precizează site-ul fondat de Julian Assange.

Edward Snowden, în vârstă de 29 de ani, fugise în Hong Kong în mai, după ce a dezvăluit existenţa a două programe secrete, unul referitor la colectarea datelor registrelor telefonice, începând din 2006, iar celălalt, Prism, vizând reţele de socializare.

Snowden a fost inculpat vineri, în Statele Unite, pentru acte de spionaj, iar justiţia americană a cerut autorităţilor din Hong Kong să îl aresteze.

UPDATE Rusia susţine că nu are informaţii despre planurile lui Edward Snowden

Preşedinţia Rusiei nu are informaţii despre locul în care se află Edward Snowden şi nici despre planurile acestuia, anunţă un purtător de cuvânt al Kremlinului, în contextul în care fostul consultant al NSA a părăsit Hong Kong-ul cu destinaţia Moscova.

"Preşedinţia Rusiei nu are cunoştinţă de locul în care se află domnul Snowden, nici despre planurile acestuia", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin.

UPDATE Guvernul din Hong Kong confirmă plecarea lui Edward Snowden

Guvernul din Hong Kong a confirmat, duminică, plecarea fostului consultant informatic al NSA Edward Snowden, relatează AFP.

"Domnul Snowden a părăsit duminică Hong Kong-ul în mod voluntar, plecând în mod legal în altă ţară", a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului local, precizând că autorităţile "nu primiseră încă informaţii care să justifice arestarea" tânărului american.

Site-ul cotidianului South China Morning Post a anunţat, în această dimineaţă, că avionul comercial care îl transportă pe Snowden urmează să aterizeze duminică după-amiază pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, însă nu se ştie dacă aceasta va fi destinaţia finală a fostului consultant al Agenţiei Naţionale pentru Securitate din Statele Unite.

Edward Snowden, în vârstă de 29 de ani, fugise în Hong Kong în mai, după ce a dezvăluit existenţa a două programe secrete, unul referitor la colectarea datelor registrelor telefonice, începând din 2006, iar celălalt, Prism, vizând reţele de socializare.

Snowden a fost inculpat vineri, în Statele Unite, pentru acte de spionaj, iar justiţia americană a cerut autorităţilor din Hong Kong să îl aresteze.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici