Egalitate între bărbaţi şi femei pentru succesiunea la tronul Danemarcei

Danemarca a adoptat duminică prin referendum, cu o largă majoritate, o lege care instaurează egalitatea între bărbaţi şi femei pentru succesiunea la tron, potrivit rezultatelor oficiale.

73 afișări
Imaginea articolului Egalitate între bărbaţi şi femei pentru succesiunea la tronul Danemarcei

Egalitate între bărbaţi şi femei pentru succesiunea la tronul Danemarcei (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Amendamentul adus Constituţiei a fost adoptat cu 85,4 la sută din voturi pentru, faţă de 14,6 la sută împotrivă. Votul pozitiv a reprezentat 45,5 la sută din numărul total al alegătorilor înscrişi, depăşind astfel pragul minim de 40 la sută necesar pentru adoptarea textului, potrivit Constituţei, a anunţat Institutul de Statistică.

În virtutea acestei legi, primul născut al familiei regale, fată sau băiat, va fi primul în ordinea succesiunii, un privilegiu rezervat până acum numai bărbaţilor.

Constituţia stipula până în prezent că, la moartea regelui, tronul revine fiului sau fiicei sale, dar un fiu mai mic avea prioritate faţă de o fiică mai în vârstă.

"Acesta este un semnal puternic care arată că dorim să fim o societate în care bărbaţii şi femeile au aceleaşi posibilităţi, fie pentru oamenii obişnuiţi, fie pentru prinţi sau prinţese", a declarat duminică premierul Lars Loekke Rasmussen.

Referendumul a fost organizat concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European, contribuind la mărirea ratei de participare la 58,7 la sută, faţă de 47,9 la sută în 2004.

Parlamentul danez adoptase deja această lege, aproape în unanimitate, în 2008, cu excepţia formaţiunii de extremă stângă Lista Unităţii.

Guvernul şi partidele parlamentare daneze au propus în 2005 acest amendament, în timpul sarcinii prinţesei Mary, soţia prinţului moşternitor Frederik, pentru ca femeile şi bărbaţii să aibă şanse egale în legea succesiunii şi să permită femeilor să urce pe tron.

Primul copil al cuplului este un băiat, prinţul Christian, născut la 15 octombrie 2005.

O excepţie de la Constituţie a fost făcută în 1953, când Parlamentul a acceptat ca prinţesa Margrethe să-l succeadă pe tatăl său, regele Frederik al IX-lea, fiind cea mai mare din cei trei copii, toate fete.

Odată cu acest amendament, regatul Danemarcei se alătură caselor regale ale Suediei, Norvegiei, Olandei şi Belgiei, care au adoptat deja egalitatea între cele două sexe.

Luxemburg, Spania şi Marea Britanie sunt ultimele case regale din Europa care nu au introdus încă această egalitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici