Elevii nu mai au voie cu telefoanele mobile în școlile primare. Țara care a aprobat legea
Într-o declarație, Consiliul de Miniștri a anunțat că a fost aprobat un decret-lege care „reglementează utilizarea, în școli, a echipamentelor sau dispozitivelor electronice cu acces la internet, cum ar fi smartphone-urile, interzicând utilizarea acestora de către elevii din ciclurile I și II ale învățământului de bază, începând cu anul școlar următor”.
Potrivit Guvernului, „adoptarea măsurilor de interzicere sau restricționare ține seama de rezultatele studiului realizat de Centrul de Planificare și Evaluare a Politicilor Publice cu privire la recomandările emise de Ministerul Educației, Științei și Inovării, în septembrie 2024, privind utilizarea smartphone-urilor în școli”.
În cadrul conferinței de presă organizate la finalul Consiliului de Miniștri, ministrul Președinției anunțase deja aprobarea unei rezoluții privind utilizarea smartphone-urilor în școli, fără a specifica însă în ce cicluri școlare, potrivit Portugal News.
Fără telefon, fără bullying
Conform concluziilor studiului realizat de Centrul de Planificare și Evaluare a Politicilor Publice, mai mult de jumătate dintre școlile care au interzis utilizarea smartphone-urilor au raportat o scădere a fenomenului de bullying și a indisciplinei din ciclul al II-lea până în învățământul secundar, iar marea majoritate a elevilor au început să socializeze mai mult în timpul pauzelor, să facă activitate fizică și să utilizeze spațiile de joacă în timpul recreațiilor.
Luni, ministrul Educației, Fernando Alexandre, anunțase deja că guvernul se pregătește să interzică utilizarea smartphone-urilor în ciclurile I și II, transformând recomandarea făcută anul trecut într-o regulă, „indiferent de natura instituției”, adică pentru școlile publice și private.
Anul trecut, Ministerul Educației, Științei și Inovării a recomandat interzicerea smartphone-urilor în clasele I-VI, adică până la vârsta de 12 ani, și limitarea utilizării acestora în ciclul III.
Conform studiului, doar 21.3% dintre școlile din ciclul I nu au adoptat recomandarea, iar 59.1% dintre școlile din ciclul II nu au făcut acest lucru.
În ciclul III, 24.9% au interzis utilizarea acestor dispozitive, o măsură adoptată de doar 7.6% dintre licee.
Cele mai mari efecte asupra reducerii fenomenului de bullying și a indisciplinei au fost raportate de școlile care au optat pentru interdicție, în special în ciclul al II-lea (59% și, respectiv, 53.6%), în ciclul al III-lea (57.8% și 57.4%) și în liceu (55.6% și 59.5%).
Pe de altă parte, directorii au semnalat dificultăți în monitorizarea și punerea în aplicare a regulilor, în special în școlile în care coexistă diferite niveluri de învățământ, și au susținut că punerea în aplicare ar trebui să se facă în etape și cu o fază de sensibilizare.