Emiratele Arabe Unite se pregătesc de război? Oleoduct construit pentru a proteja exporturile în cazul unei intervenţii militare în Iran

Emiratele Arabe Unite (EAU) ar putea inaugura în curând un oleoduct care ocoleşte Strâmtoarea Ormuz, protejându-şi exporturile în eventualitatea unei intervenţii militare a puterilor occidentale în contextul disputei privind programul nuclear al Iranului.

1113 afișări
Imaginea articolului Emiratele Arabe Unite se pregătesc de război? Oleoduct construit pentru a proteja exporturile în cazul unei intervenţii militare în Iran

Emiratele Arabe Unite se pregătesc de război? Oleoduct construit pentru a proteja exporturile în cazul unei intervenţii militare în Iran (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Proiectul ADCOP (Abu Dhabi Crude Oil Pipeline), care vizează un oleoduct de 480 de kilometri, cu o capacitate de până la 2,5 milioane barili de petrol pe zi, are scopul de a permite Emiratelor, unul dintre cei mai mari cinci exportatori din lume, să crească ponderea livrărilor prin Golful Oman în exporturile totale şi să reducă prezenţa pe ruta Ormuz, au declarat patru surse din industria petrolieră.

Consumul de petrol la nivel global a fost anul trecut de 87 milioane de barili pe zi.

"Se grăbesc să dea drumul la operaţiuni, deoarece zgomotul privind un atac asupra Iranului este tot mai gălăgios. Petrolul ar putea fi transportat prin conductă începând de la sfârşitul lunii decembrie, la o capacitate de un milion de barili pe zi, urmând să crească treptat spre două milioane", a arătat o sursă apropiată proiectului.

Tensiunile privind programul nuclear al Iranului s-au intensificat puternic după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a scris, într-un raport prezentat pe 8 noiembrie, că Teheranul ar încerca să dezvolte armament nuclear.

Strâmtoarea Ormuz este cea mai importantă rută de tranzit a petrolului din întreaga lume. În 2009, o treime din petrolul care a fost transportat pe mare la nivel mondial a trecut prin Ormuz, potrivit Administraţiei americane pentru Informaţii în domeniul Energiei.

Nave militare americane patrulează zona pentru a garanta siguranţa transporturilor de petrol.

Cea mai mare parte din petrolul exportat de Arabia Saudită, Iran, Emiratele Arabe Unite, Kuweit şi Irak, alături de tot gazul natural lichefiat exportat de producătorul de top Qatar, trece printr-un canal navigabil cu o lăţime de 6,4 kilometri, între Iran şi Oman.

Potrivit analiştilor, noul gazoduct este suficient de mare pentru a face faţă la cea mai mare parte din exporturile Emiratelor Arabe Unite şi este "invulnerabil" la orice tensiuni care ar putea apărea în Ormuz.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici