Emisarul SUA pentru Iran vizitează Israelul şi ţări arabe, înaintea negocierilor privind Acordul nuclear

Rob Malley, emisarul Administraţiei Joseph Biden pentru Iran, efectuează un turneu în Emiratele Arabe Unite, Israel, Arabia Saudită şi Bahrain, pentru consultări înaintea reluării negocierilor internaţionale cu Teheranul pe tema relansării Acordului nuclear.

162 afișări
Imaginea articolului Emisarul SUA pentru Iran vizitează Israelul şi ţări arabe, înaintea negocierilor privind Acordul nuclear

Sursa foto: profimedia

Rob Malley, emisarul Administraţiei SUA pentru Iran, şi Brett McGurk, coordonatorul Casei Albe pentru acţiunile în Orientul Mijlociu, s-au deplasat joi în Dubai, Emiratele Arabe Unite, conform Departamentului de Stat de la Washington, citat de site-ul Axios.com.

După discuţiile cu oficiali din cadrul Ministerului de Externe din Emiratele Arabe Unite, Rob Malley se va deplasa în Israel, unde se va întâlni cu ministrul Apărării, Benjamin Gantz. Turneul va continua în Arabia Saudită şi Bahrain, urmând să se încheie pe 20 noiembrie. "Rob Malley va coordona abordările noastre asupra unui spectru larg de preocupări privind Iranul, inclusiv asupra activităţilor destabilizatoare din regiune şi în perspectiva celei de-a şaptea sesiuni de negocieri pe tema revenirii reciproce la respectarea Acordului nuclear din 2015", a transmis Departamentul de Stat.

Nave militare din Statele Unite, Israel, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain efectuează exerciţii comune în Marea Roşie, în ceea ce pare a fi un semnal de avertisment adresat Iranului, informează cotidianul The Times of Israel. Exerciţiile navale includ simularea unor misiuni de capturare a navelor şi sunt coordonate de Flota a V-a a Forţelor Navale din SUA, activă în Orientul Mijlociu. "Este extraordinar să vedem trupele americane antrenându-se împreună cu partenerii regionali, în scopul intensificării capabilităţilor comune de securitate maritimă. Colaborarea maritimă contribuie la garantarea libertăţii de navigaţie şi la menţinerea fluxului comercial liber, esenţiale pentru securitatea regională şi pentru stabilitate", a declarat viceamiralul Brad Cooper, comandantul Flotei a V-a a Forţelor Navale din SUA.

În urmă cu câteva zile, Iranul a lansat exerciţii navale în Golful Oman, Teheranul anunţând că este vorba de "un avertisment adresat inamicilor". În plus, Administraţia islamistă din Iran a susţinut, acum două zile, că două drone militare ale Statelor Unite s-au apropiat de spaţiul aerian iranian.

Săptămâna trecută, Iranul a susţinut că a blocat o tentativă a Statelor Unite de a captura o navă care transporta petrol iranian, într-un incident produs în Golful Oman. Însă oficiali din SUA au negat informaţiile, acuzând în schimb regimul de la Teheran de capturarea unui petrolier vietnamez.

Tensiunile dintre Statele Unite şi Iran s-au amplificat după ce fosta Administraţie Donald Trump a decis retragerea din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni împotriva Teheranului, suspectat că vrea să se doteze cu arme atomice. Negocierile internaţionale pe tema relansării Acordului nuclear din 2015 vor fi reluate pe 29 noiembrie, la Viena.

Iranul a intensificat activităţile nucleare în contextul retragerii Statelor Unite din Acordul atomic din 2015 (Planul Comun de Acţiune Complet, JCPOA). Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Preşedintele Joseph Biden a transmis că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului. Iranul a condiţionat revenirea la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 de anularea sancţiunilor impuse de Statele Unite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici