- Home
- Externe
- (04.12.2020, 18:55)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Emmanuel Macron admite că pandemia a redus libertăţile, dar respinge criticile excesive privind proiectul de lege
- Emmanuel Macron admite că pandemia a redus libertăţile, dar respinge criticile excesive privind proiectul siguranţei publice
- Macron: "Au fost reduse libertăţile în Franţa? Pentru a face faţă pandemiei, da, dar în alte subiecte nu pot permite să se spună acest lucru"
- Un proiect de lege privind siguranţa publică este contestat puternic în Franţa
Urmărește
1207 afișări
Preşedintele Emmanuel Macron a admis, vineri, că libertăţile au fost reduse în Franţa în contextul pandemiei, dar a respins criticile la adresa controversatului proiect de lege privind siguranţa publică, subliniind că situaţia nu este similară cu cea din ţări precum "Ungaria ori Turcia".
"Nu vom permite ca Franţa să fie caricaturizată. Au fost reduse libertăţile în Franţa? Pentru a face faţă pandemiei, da, dar în alte subiecte nu pot permite să se spună acest lucru. Nu suntem Ungaria, Turcia sau alţii", a declarat Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Figaro şi postului BFMTV.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Zuckerberg a găsit cheia înmulțirii banilor. CEO-ul Meta și-a crescut averea anul acesta cu 54 de miliarde de dolari
-
Realitatea lui Ciolacu. Premierul ignoră datele europene care indică o încetinire a creşterii economice
-
Voiau să-l omoare pe Papă cu arcul? 7 presupuşi terorişti, arestaţi în Indonezia
-
Amendă uriaşă aplicată în Botoşani pentru abandonul unor pisici
Subiectul proiectului legii siguranţei publice a fost "contaminat de un discurs militant, ostil Guvernului", "plin de minciuni", afirmă preşedintele Franţei. Totuşi, Emmanuel Macron a sugerat că proiectul de lege privind siguranţa publică va suferi modificări. "Jurnaliştii şi cetăţenii vor putea filma în continuare poliţiştii şi vor putea difuza înregistrările", a subliniat preşedintele Franţei.
Emmanuel Macron a denunţat "violenţele inadmisibile" ale agenţilor de poliţie, dar a notat şi că protestele au fost confiscate de "nebuni" şi de "sălbatici".
Experţi ai Naţiunilor Unite au cerut Administraţiei Emmanuel Macron să reevalueze proiectul de lege privind siguranţa generală, avertizând, în contextul acţiunilor de protest, că iniţiativa este "incompatibilă" cu drepturile omului şi cu angajamentele internaţionale, conform cotidianului Le Monde. "Iniţiativa legislativă este incompatibilă cu dreptul internaţional şi cu drepturile omului. Printre numeroasele propuneri care ar putea limita drepturile omului se numără Articolul 22, care ar permite utilizarea dronelor de supraveghere în numele securităţii şi combaterii terorismului, permiţând o supraveghere extinsă în principal a manifestanţilor", afirmă cinci experţi ai Naţiunilor Unite, într-o scrisoare adresată Administraţiei de la Paris.
"Prevederile ar avea implicaţii grave pentru dreptul la viaţă privată, pentru libertatea de participare la adunări paşnice şi pentru libertatea de exprimare, generând probleme şi pentru că alte ţări s-ar inspira din această lege", subliniază experţii ONU, cerând Franţei să reevalueze complet compatibilitatea proiectului de lege privind siguranţa generală cu dreptul internaţional.
Centrala sindicală Confederaţia Generală a Muncii (CGT) a îndemnat celelalte sindicate din Franţa să organizeze sâmbătă proteste masive faţă de încălcarea drepturilor sociale şi a libertăţilor. Zeci de mii de persoane au protestat la sfârşitul săptămânii trecute în mai multe oraşe din Franţa, denunţând proiectul de lege privind siguranţa publică, în oraşele Paris şi Lyon înregistrându-se incidente violente. Protestele faţă de acest proiect de lege intervin în contextul în care agenţi de poliţie sunt acuzaţi de comiterea unor acte de violenţă. Patru agenţi de poliţie au fost suspendaţi din funcţii şi sunt în detenţie preventivă după reclamaţii privind violenţe asupra unui producător de muzică de culoare, la Paris. O altă investigaţie vizează evacuarea în mod violent a unei tabere de imigranţi din Paris.
Proiectul de lege privind siguranţa publică prevede suplimentarea competenţelor autorităţilor şi limitarea filmării agenţilor forţelor de ordine. Difuzarea publică a imaginii cu un agent de poliţie sau jandarm în acţiune ar putea fi sancţionată cu un an de închisoare sau 45.000 de euro amendă, conform proiectului, contestat de zeci de asociaţii ale jurnaliştilor.
Proiectul de lege, iniţiat de Republica în Mişcare (LREM), formaţiunea înfiinţată de preşedintele Emmanuel Macron, a fost aprobat deja în primă lectură de Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului Franţei. Pe fondul protestelor, premierul Jean Castex a propus înfiinţarea unei comisii independente care să analizeze prevederile proiectului, înainte de a fi dezbătut în Senat.
Citește pe alephnews.ro: Romeo Beckham, fiul lui David, se retrage din fotbal la 22 de ani. Ce carieră alege în schimbul sportului
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce vinuri bei toamna asta? Somelier: „Asocierea lor se face strict din punct de vedere culinar sau în funcție de prietenii pe care îi avem la masă”
Criză fără precedent în Germania: Piaţa forţei de muncă a ţării suferă de o „moarte prin o mie de tăieturi”. În industrie nu se mai găsesc joburi bine plătite, giganţii auto precum VW, BMW şi Mercedes dau afară pe capete, iar Volkswagen vorbeşte despre primele închideri de fabrici în Germania din istoria de 87 de ani a companiei
Cine este femeia care tocmai a devenit cea mai bogată din lume, cu avere de aproape 90 de miliarde de dolari. De ce a surclasat-o pe cea care deţinea anterior această poziţie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
PROSPORT.RO
Roxana l-a lăsat din nou pe Salam?! Îşi strigă durerea, în faţa tuturor: 'Cât rău mi-ai făcut...
CANCAN.RO
Diana Șoșoacă: ,,Primul meu SOȚ este însurat cu una dintre cele mai bune prietene de-ale mele. Nu toți avem norocul să avem căsătorii îndelungate”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe