Epidemia de Ebola s-a soldat cu 120 de morţi în rândul personalului medical

Epidemia de Ebola a provocat până în prezent moartea a 120 de membri ai personalului medical, iar în cele trei ţări cele mai afectate de acest virus -Liberia, Guineea şi Sierra Leone- există doar unul sau doi medici la 100.000 de locuitori, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

218 afișări
Imaginea articolului Epidemia de Ebola s-a soldat cu 120 de morţi în rândul personalului medical

Epidemia de Ebola s-a soldat cu 120 de morţi în rândul personalului medical (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Până în prezent, peste 240 de membri ai personalului medical au contractat boala în Guineea, Nigeria şi Sierra Leone, şi peste 120 au murit", a precizat OMS într-un comunicat.

Mai mulţi factori stau la baza numărului mare de personal infectat, potrivit OMS, care menţionează lipsa de echipament de protecţie individual (măşti şi mănuşi) şi folosirea greşită a acestora, numărul insuficient de medici, care, din cauza suprasolicitării, riscă să comită greşeli.

"Epidemia actuală este diferită", a insistat OMS, explicând că medicii şi locuitorii din ţările afectate nu sunt "familiari cu această boală", care face să predomine "teama în sate şi oraşe întregi".

"Primele simptome ale mai multor boli infecţioase din regiune, cum ar fi malaria, febra tifoidă şi febra Lassa, sunt asemănătoare celor provocate de Ebola. Pacienţii infectaţi au de cele mai multe ori nevoie de asistenţă medicală de urgenţă. Medicii şi asistentele ar putea să nu aibă niciun motiv să bănuiască că este vorba despre Ebola şi nu văd necesitatea de a lua măsuri de protecţie", adaugă OMS.

Potrivit celui mai recent bilanţ al OMS publicat la 20 august, febra hemoragică a provocat în total moartea a 1.427 de persoane - 624 în Liberia, 406 în Guineea, 392 în Sierra Leone şi 5 în Nigeria.

În cele trei ţări cele mai afectate, OMS estimează că doar un medic din doi este disponibil pentru 100.000 de locuitori, în special în oraşe, în condiţiile în care epidemia de Ebola afectează în egală măsură zonele rurale.

În condiţiile în care OMS are dificultăţi în a găsi medici pentru a se deplasa în ţările afectate, Uniunea africană a lansat o iniţiativă de urgenţă pentru recrutarea de personal medical în rândul membrilor organizaţiei.

Până în prezent, doar un membru al OMS a contractat virusul aflat la orginea febrei hemoragice.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici