Erdogan face apel la Israel să „oprească această nebunie” şi să „pună capăt atacurilor”. Ce relaţie există între Hamas şi Turcia

  • Erdogan: Hamas nu e organizaţie teroristă, ci un grup de luptători pentru eliberare.
  • Azi are loc la Istanbul, Atatürk, „Marele miting pentru Palestina” anunţat de Erdogan.
  • Erdogan şi-a anulat deplasarea pe care o avea planificată în Israel.
877 afișări
Imaginea articolului Erdogan face apel la Israel să „oprească această nebunie” şi să „pună capăt atacurilor”. Ce relaţie există între Hamas şi Turcia

Erdogan face apel la Israel să „oprească această nebunie” şi să „pună capăt atacurilor”. Ce relaţie există între Hamas şi Turcia

În timp ce armata israeliană şi-a lansat operaţiunea terestră în Gaza, Erdogan face apel la Israel să „oprească această nebunie” şi să „pună capăt atacurilor”. De asemenea, preşedintele anunţă Marele miting pentru Palestina”, care va avea loc pe terenul vechiului aeroport Atatürk din Istanbul. Mai mult, Recep Erdogan declară că Hamas nu e o organizaţie teroristă, ci un grup de luptători pentru eliberare, şi nu se va mai deplasa în Israel, aşa cum era planificat.
 
„Nu aş spune că Turcia ţine partea Hamas. Aş spune că Erdogan are o problemă în acest sens şi chiar sunt analize în presa internaţională vizavi de părerile personale ale preşedintelui Turciei. E o poveste foarte lungă. Erdogan a fost tot timpul empatic cu această cauză a Hamas şi în general, cu cea a palestinienilor, încă de când era tânăr politician, de dinainte să ajungă premier al Turciei. Această poziţionare a Turciei că Hamas nu este organizaţie teroristă este împărtăşită de mai multe ţări arabe, cel puţin nouă, pentru că situaţia din Orient a făcut ca majoritatea partidelor din Orient să aibă şi braţe militare”, a explicat Sorina Matei, editor Aleph News.
 

Erdogan: „Hamas nu este o organizaţie teroristă”

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat miercuri că organizaţia islamistă palestiniană Hamas, care a lansat un atac împotriva Israelului pe 7 octombrie şi a ucis peste 1.400 de oameni, „nu este o organizaţie teroristă”, ci un „grup de luptători pentru eliberare”.
 
„Întregul Occident consideră Hamas o organizaţie teroristă. De aici vă spun: Israel, ai putea fi tu; Occidentul îţi datorează multe. Dar Turcia nu-ţi datorează nimic. Hamas nu este o organizaţie teroristă. Este un grup de luptători pentru eliberare, care luptă pentru a-şi proteja pământul şi cetăţenii”, a declarat Erdogan în faţa membrilor partidului său din parlamentul de la Ankara, transmite EFE.
 
„Cert este că Erdogan, ce face zilele acestea, că nu e astăzi prima oară când spune că Hamas nu este o organizaţie teroristă, nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Erdogan a mai avut asemenea ieşiri în 2018, în 2009, când, inclusiv pe preşedintele Israelului l-a acuzat că ucide copiii palestinienilor. Apoi a fost un incident în 2010 între flota turcească şi armata israeliană, care s-a terminat foarte prost, cu mai mulţi morţi. Decizia asta de a cultiva această relaţie pare a fi în totalitate alegerea personală a lui Erdogan şi nu neapărat o alegere strategică”, a spus Sorina Matei, editor Aleph News.
 
Comunicaţiile cu Gaza au fost întrerupte complet aseară, iar singurele surse de informaţii sunt Armata Israeliană (IDF) şi oficialii Hamas care se află în afara Fâşiei Gaza. Hamas a anunţat peste noapte că trupele sale luptă cu cele israeliene în interiorul Gaza, iar IDF a publicat imagini cu coloanele de blindate care au intrat în Gaza.
 
„Turcia, prin intermediul lui Erdogan, a cultivat o relaţie deschisă cu liderii Hamas. Turcia le-a dat paşapoarte, rezidenţă liderilor Hamas. O parte din liderii Hamas au călătorit prin lume cu paşapoarte turceşti, cu dublă cetăţenie. Turcia este bănuită că sprijină militar organizaţia Hamas”, a explicat Sorina Matei, editor Aleph News.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici