Erdogan: NATO ar trebui să sprijine Turcia în conflictul cu militanţii kurzi din Siria

Aliaţii NATO ar trebui să sprijine Turcia în conflictul cu militanţii kurzi din Siria după ce Ankara a sprijinit planul alianţei pentru apărarea Poloniei şi a statelor baltice, a declarat joi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de postul NTV, potrivit Reuters.

270 afișări
Imaginea articolului Erdogan: NATO ar trebui să sprijine Turcia în conflictul cu militanţii kurzi din Siria

UPDATE: Erdogan: NATO ar trebui să sprijine Turcia în conflictul cu militanţii kurzi din Siria

Înainte de summitul NATO de la Londra, Turcia a înfuriat celelalte state membre ale alianţei, spunând că va bloca planul de apărare până când acestea vor declara miliţia kurdă YPG, împotriva căreia Ankara a declanşat în urmă cu două luni o operaţiune militară, drept organizaţie teroristă.

Într-o declaraţie dată jurnaliştilor la Londra, Erdogan a afirmat că Turcia a renunţat la obiecţiile privind planul de apărare a ţărilor baltice după ce secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi liderii Franţei Germaniei şi Poloniei au cerut sprijinul Turciei.

”Ei ne-au căutat şi ne-au cerut sprijinul pentru acest lucru. După ce am discutat cu colegii mei, am spus da la asta, dar nu trebuie să ne abandonaţi în lupta ţmpotriva terorismului”, a declarat Erdogan, citat de postul NTV.

Turcia a anunţat că dorinţa ei de a înfiinţa o ”zonă de securitate” în nord-estul Siriei după curăţarea regiunii de militanţii YPG, şi a declarat că refugiaţii sirieni ar putea fi mutaţi acolo.

De asemenea, Erdogan le-a cerut aliaţilor din NATO să aloce fonduri pentru planul său, care a fost discutat cu cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Boris Johnson în cadrul summitului de la Londra.

Erdogan a anunţat că doar o singură ţară, dar nu a spus care, şi-a afirmat sptijinul pentru planul său. El a declarat că cei patru lideri au stabilit să se întâlnească din mou la Istanbul în luna februarie, iar asemenea reuniuni să aibă loc anual.

Stoltenberg a declarat după summit că nu s-a discutat despre definirea miliţiilor YPG.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
nato,
turcia,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici