Estonia denunţă o încălcare a spaţiului aerian de către un avion rusesc

Un avion rusesc a încălcat spaţiul aerian eston weekendul trecut, a declarat vineri ministrul eston al Apărării Sven Mikser, la finalul unei reuniuni cu omologii săi lituanian, leton şi polonez.

214 afișări
Imaginea articolului Estonia denunţă o încălcare a spaţiului aerian de către un avion rusesc

Estonia denunţă o încălcare a spaţiului aerian de către un avion rusesc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am avut cel puţin un incident de încălcare a spaţiului nostru aerian suveran în weekend", a dezvăluit Mikser la încheierea reuniunii, la Cesis, în Letonia.

Întâlnirea s-a desfăşurat în atmosfera de nervozitate tot mai pronunţată din ţările baltice, din cauza demonstraţiei de forţă a Rusiei, ale cărei avioane se apropie de frontierele lor, după ce Crimeea a fost anexată în martie de Rusia.

"Aceste acţiuni (ale Rusiei) cer ca NATO să-şi demonstreze fermitatea şi să-şi afirme unitatea", a declarat Mikser.

Miniştrii au declarat că ţările lor nu se vor lăsa intimidate de către Rusia, apreciind că prezenţa militară rusească este "fără precedent", aşa cum a afirmat ministrul polonez Tomasz Siemoniak, care a participat la reuniune joi.

"Am observat mişcări importante (de avioane ruseşti) în spaţiul aerian. Am văzut bombardiere strategice cu rază lungă de acţiune, care nu sunt nişte vizitatori frecvenţi ai acestei regiuni. Aceste zboruri sunt provocatoare în mod inutil", a subliniat Mikser.

"Este necesar să reacţionăm în mod adecvat şi să arătăm în mod clar că solidaritatea Alianţei (Nord-Atlantice) este puternică", a mai spus ministrul eston.

Ministrul lituanian Juozas Olekas a declarat că ţara sa a ridicat nivelul de pregătire a forţelor armate, sâmbăta trecută. "Acesta este răspunsul adecvat faţă de aceea ce se întâmplă", a declarat el.

Olekas a adăugat că în timpul Bătăliei de la Orşa, în urmă cu cinci secole, "conducătorul forţelor de la Moscova a spus «vom înfrânge Lituania în două zile», dar până la urmă lituanienii au învins Moscova. Nu spun că povestea riscă să se repete", a declarat el cu umor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici