Experţi NATO vizitează posibile locuri de amplasare a unor rachete de tip Patriot în Turcia

Experţi militari NATO sosiţi la începutul săptămânii în Turcia au început miercuri o serie de inspecţii la situri în care ar putea să fie instalate rachete de tip Patriot, a căror mobilizare, în apropierea frontierei cu Siria, a fost solicitată de către Guvernul turc.

163 afișări
Imaginea articolului Experţi NATO vizitează posibile locuri de amplasare a unor rachete de tip Patriot în Turcia

Experţi NATO vizitează posibile locuri de amplasare a unor rachete de tip Patriot în Turcia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această misiune este aşteptată miercuri la o bază militară din provincia Malatya, în sudul ţării, unde se află deja un radar de alertă în cadrul sistemului NATO de apărare antirachetă, a precizat agenţia Anatolia, citată de AFP.

Celelalte 27 de state membre NATO urmează să accepte în mod oficial, în zilele următoare, o solicitare din partea partenerului lor turc.

Îngrijorată de riscul unei escaladări a conflictului sirian, Ankara a cerut săptămâna trecută Alianţei Nord-Atlantice să mobilizeze rachete sol-aer de tip Patriot în apropiere de frontiera sa cu Siria, provocând furia regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi avertizări din partea principalilor doi aliaţi ai acestuia, Rusia şi Iranul.

Guvernul turc şi oficiali NATO au repetat în mai multe rânduri, în ultima perioadă, că rachetele de tip Patriot au doar o menire strict "defensivă" şi că nu vor fi utilizate pentru crearea unei zone de interdicţie aeriene în nordul teritoriului Siriei.

Potrivit unei surse militare turce, între patru şi şase baterii ar putea să fie mobilizate la Malatya, Diyarbakir şi Sanliurfa (în sudul Turciei), lucru care ar necesita staţionarea pe teritoriul Turciei a aproximativ 400 de militari NATO din trei ţări care deţin sistemul Patriot, şi anume Statele unite, Olanda şi Germania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici