Financial Times: Planul reformelor fiscale din Statele Unite va contracara practicile de evaziune ale multinaţionalelor

Planul de reforme fiscale elaborat de Administraţia Donald Trump şi de republicanii din Congres vizează contracararea modalităţilor utilizate de multinaţionale pentru a face evaziune fiscală, având rolul menţinerii profiturilor în Statele Unite, scrie cotidianul Financial Times.

2186 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Planul reformelor fiscale din Statele Unite va contracara practicile de evaziune ale multinaţionalelor

Financial Times: Planul reformelor fiscale din Statele Unite va contracara practicile de evaziune fiscală practicat de multinaţionale

Companiile multinaţionale au devenit ţinta campaniei de contracarare a evaziunii fiscale inclusă în reformele radicale dezvăluite de politicieni republicani săptămâna aceasta, în cadrul eforturilor de a bloca acţiunile companiilor de a scoate profiturile în afara Statelor Unite. Activişti de lobby ai companiilor, care iniţial au salutat planul de diminuare a cotei de impozitare a companiilor de la 35% la 20%, au devenit preocupaţi vineri de o prevedere antievaziune care, susţin ei, ar putea genera daune colaterale pentru reţelele globale de aprovizionare cu produse.

"Preocupările evidenţiază provocările extraordinare cu care se confruntă politicienii republicani care încearcă reformarea Codului fiscal din SUA pentru prima dată după anul 1986, în contextul activităţilor de lobby ale corporaţiilor, al constrângerilor bugetare şi nerăbdătorului preşedinte Donald Trump", comentează Financial Times într-un articol intitulat "Reformele fiscale din SUA vizează contracararea evaziunii fiscale a companiilor / Impunerea de accize ar contracara aranjamentele de inversiune fiscală şi ar viza companiile străine cu filiale în SUA".

Gary Cohn, directorul Consiliului Economic Naţional de la Preşedinţia SUA, a exprimat vineri speranţa că membrii Camerei Reprezentanţilor vor aproba planul de reformă fiscală în două săptămâni, în momentul revenirii preşedintelui Donald Trump din turneul în Asia.

Propunerile pentru combaterea evaziunii fiscale ar urma să afecteze companii multinaţionale deţinute de acţionari străini care au filiale americane, precum şi firmele americane care au recurs la aranjamente de inversiune fiscală, mutându-şi sediile centrale în străinătate, explică Bret Wells, analist fiscal la Universitatea din Houston.

Elaborate sub sloganul "America pe primul loc", prevederile ar urma să impună o acciză de 20% pe tranzacţiile transfrontaliere între filiale ale aceleiaşi companii. "Da, avem o nouă schemă de oprire a fluxului deducerilor neautorizate de cheltuieli", a declarat, pentru FT, Kevin Brady, principalul iniţiator republican de proiecte legislative fiscale din Camera Reprezentanţilor.

Kevin Brady, care are funcţia de preşedinte al Comisiei pentru taxe din Camera Reprezentanţilor, insistă de mult timp să fie identificate modalităţi de eliminare a avantajelor pe care el consideră că actualul Cod fiscal le oferă companiilor străine în detrimentul celor americane.

Analistul Bret Wells, care a recomandat măsuri similare Congresului în cursul audierilor din octombrie, estimează că în momentul de faţă unele companii efectuează tranzacţii deductibile între filiale pentru putea transfera 30-40% din profituri în afara Statelor Unite.

Activiştii de lobby contestă acuzaţiile de evaziune fiscală vizând multinaţionalele, argumentând că plăţile de acest tip, cunoscute drept tranzacţii între părţi asociate, sunt o parte legitimă şi necesară a reţelelor de aprovizionare cu produse de la nivel global.

Nancy McLernon, preşedintele OFII, un grup comercial de companii străine din SUA, a afirmat: "Trebuie să fim foarte atenţi la elaborarea unor reglementări fiscale majore care ar putea avea efecte disproporţionate asupra companiilor internaţionale, deoarece firmele americane riscă să fie vizate de măsuri de retorsiune".

Franţa insistă ca Uniunea Europeană să introducă un nou impozit pe cifrele de afaceri prezentate de companii americane din domeniul tehnologiei, pentru a opri practicile unor firme precum Apple şi Google de diminuare a cuantumului impozabil prin mutarea profiturilor între ţări.

Un activist de lobby argumentează că introducerea accizelor în SUA va afecta inclusiv companii americane, în principal producătorii auto care importă piese componente din Mexic şi grupuri de retail care cumpără haine de la filiale din China.

Potrivit estimărilor experţilor din Congresul SUA, acciza ar genera profituri de 155 de miliarde de dolari în zece ani, diminuând ceea ce republicanii numesc "erodarea" bazei de impozitare din SUA şi compensând reducerea cotei de impozitare a companiilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici