Flota NATO vs flota Rusiei - statistici

După statistici, flotele SUA şi ale statelor membre NATO ar trebui să câştige împotriva flotei ruse într-o bătălie navală.

39862 afișări
Imaginea articolului Flota NATO vs flota Rusiei - statistici

Sursa foto a imaginilor din articol-Wikipedia Commons 

Într-un scenaru în care Federaţia Rusă invadează regiunea estică Donbass din Ucraina, toate statele membre NATO îşi mobilizează flotele şi le trimit în Marea Neagră prin strâmtoarea Dardanele. În acelaşi timp, statele membre NATO din vest îşi vor amplasa trupele în Polonia, statele baltice şi România pentru a le întări apărarea.Toate aeronavele militare NATO vor fi pe poziţii, gata să decoleze şi să atace când va fi necesar.

Cei 100.000 de soldaţi ruşi, alături de mii de tancuri şi alte forţe blindate şi asistate de artileria rusă, înaintează până pe malul estic al fluviului Nipru pentru a-i sprijini pe separatiştii pro-ruşi să proclame independenţa republicilor Donetk şi Luhansk. 

Atunci depinde numai de preşedintele Americii dacă NATO intră sau nu în război cu Rusia. Dacă preşedintele american Joe Biden îşi va respecta angajamentul faţă de suveranitatea statului ucrainean (Ucraina nu este stat membru NATO) şi va declara război Rusiei, se activează articolul 5 al NATO şi toate statele membre ale alianţei vor fi obligate să participe la operaţiunile de apărare a Ucrainei în faţa Rusiei. 

Având în vedere că Rusia şi NATO au anunţat recent că vor desfăşura exerciţii navale pe durata acestei ierni, războiul ar putea să fie în mare parte naval, desfăşurat în Marea Neagră, principalul teatru de război NATO-Rusia. Există posibilitatea ca şi Marea Baltică să devină un teatru de operaţiuni navale din cauza ameninţării ruse îndreptate spre Lituania, Letonia şi Estonia. 

Ucraina de una singură nu are şanse să combată flota rusească.  

Numai cu sprijinul flotei navale americane şi navelor maritime ale altor state membre NATO, flota Rusiei ar putea fi respinsă sau cel puţin, intimidată să nu atace. 

România, Polonia şi statele baltice care sunt cele mai vizate de un atac rusesc dispun de mine subacvatice şi beneficiază de suportul forţelor aeriene ale celorlalte state membre NATO. 

Rusia poate că este a doua putere navală la nivel mondial după SUA, dar majoritatea navelor sale sunt învechite. 

Flotele Marii Britanii, Franţei, Italiei, Turciei, Spaniei şi Statelor Unite pot nimici flota rusească pe cale convenţională.  

E o problemă însă - Rusia este a doua ţară cu cele mai multe submarine după China. 29 dintre ele au încărcătură nucleară, iar 11 dintre ele pot lansa rachete intercontinentale pe rază lungă. Dacă Rusia ar comanda echipajelor submarinelor să lanseze torpile nucleare ca ultimă măsură disperată ca să nimicească flota NATO, ar fi devastator pentru Europa ce ar putea să se trezească vulnerabilă, cu o flotă decimată. Pe lângă asta, Marea Neagră ar deveni o mare radioactivă, ceea ce ar însemna o adevarată catastrofă ecologică pentru ecosistem şi  ţările din preajmă.   

Şi dacă conflictul dintre NATO şi Rusia ar fi strict naval şi nu ar implica deloc confruntări terestre, tot ar fi un dezastru.

O bătălie navală din Marea Neagră sau din Marea Baltică ar putea  afecta negativ economia Europei pe termen lung, indiferent că portavioanele şi forţele aviatice ale Americii ar câştiga în cele din urmă,  Ar fi de dorit să nu se ajungă vreodată la o confruntare militară dintre NATO şi Rusia, dar trebuie să cunoaştem efectivele şi tehnologiile navale ale acestora.  Puterea de distrugere a navelor de azi este mult mai mare decât cele din cel de-al Doilea Război Mondial. 

 

Flota Ucrainei 

  • 38 unităţi navale în total, 1 fregată, 1 corvetă (de menţionat că deţine 13 nave de patrulare) 

O fregată ucraineană F130 Hetman Sahaydachniy

 

Flota Federaţiei Ruse 

  • 605 unităţi navale în total
  • un singur portavion 
  • 15 distrugătoare de clasa Udaloy şi Sovremennyy
  • 3 crucişătoare de clasa Slava
  • 1 crucişător de linie Kirov 
  • 11 fregate
  • 86 corvete
  • 70 submarine
  • 59 nave de patrulare 

Rusia are un singur portavion care se numeşte Admiral Kuzneţov. 

 

 

 

Distrugător din clasa Udaloy

 

Submarin nuclear rusesc K-410 Smolensk

 

 

 

 

Flota navală a Statelor Unite ale Americii  

Statisticile de pe Global Firepower ne arată că SUA deţin supremaţia navală.  

SUA deţin în total 484 de unităţi navale.

  • 11 portavioane, dintre care 10 sunt din clasa Nimitz şi una din clasa Gerald R.Ford, urmând să fie construite încă patru până în 2034. 
  • 9 portelicoptere
  • 92 distrugătoare, majoritatea din clasa Arleigh Burke
  • 22 corvete
  • 68 submarine

 

Doar una dintre cele 11 portavioane americane se află în preajma Europei, gata pentru ripostă în cazul unui război dintre NATO şi Rusia.  

Ca o menţiune, portavioanele sunt doar pentru război aerian, dpar că avioanele sunt transportate pe cale maritimă pentru a fi aduse în apropierea teatrului de operaţiuni şi ca să fie alimentate. 

USS Harry S. Truman din clasa Nimitz se află amplasat în Marea Mediterană sub comanda NATO. Acesta a fost lansat pe apă în 1996, are o lungime de 332,8 metri şi lăţime de 40,8 metri. Propulsa îi este asigurată de reactoare Westinghouse A4W şi turbine. Poate atinge viteza de 30+ noduri şi să transporte 90 de aeronave.  

Este de menţionat că niciun portavion sau navă militară de dimensiuni mari nu poate pătrunde în Marea Neagră datorită Convenţiei de la Montreux adoptată în 1936, semnată de Marea Britanie, Uniunea Sovietică, Turcia, Franţa, Bulgaria, Grecia, România, Japonia şi Iugoslavia. 

Însă aeronavele de pe portavion pot să se deplaseze până în regiunea Europei de Est pentru a contracara forţele aeriene ruse. 

 

 

Portavionul a intrat în Mediterană cu ocazia exerciţiului naval Neptune Strike 2022. 

Acesta este acompaniat de următoarele distrugătoare din clasa Arleigh Burke cu rachete ghidate Tomahawk, sistem de radar Aegis, rachete antisubmarine şi cu rachete sol-aer, dar şi de un crucişător.  

USS San Jacinto (CG-56), crucişătorul cu rachete dirijate din clasa Ticonderoga

USS Bainbridge (DDG-96) din clasa Arleigh Burke

USS Cole (DDG-67) din clasa Arleigh Burke

USS Gravely (DDG-107) din clasa Arleigh Burke

USS Jason Dunham (DDG-109) din clasa Arleigh Burke

 

Statele Unite deţin şi 68 de submarine, cele mai cunoscute fiind cele din clasa USS Virginia. 

 

Distrugătorul cu cele mai noi tehnologii este USS Zumwalt

Forţele navale ale statelor-membre NATO

  • Italia deţine 184 de unităţi navale în total, 2 portavioane, 4 distrugătoare de tip Orizonte şi Durand de la Penne, 13 corvete şi 8 submarine. 
  • Franţa - 180 de unităţi navale în total,  un singur portavion, 3 portelicoptere, 10 distrugătoare de tip Aquitania, Horizon, Cassard şi Georges Leygues, 11 fregate, 10 submarine 
  • Marea Britanie - 75 de unităţi navale în total,  2 portavioane, 6 distrugătoare Type 45, 12 fregate, 10 submarine.  
  • Turcia - 156 unităţi navale în total, 16 fregate, 10 corvete, 12 submarine. Are o navă amfibie TCG Anadolu care poate fi configurată ca portavion STOVL.  
  • Spania - 139 unităţi navale în total, 1 portavion, 11 fregate
  • Grecia - 120 unităţi navale în total, 13 fregate
  • Portugalia - 107 unităţi navale în total, 5 fregate,2 corvete,  2 submarine 
  • Polonia - 86 unităţi navale în total, 2 fregate, 2 corvete, 1 submarin
  • Germania - 80 unităţi navale în total,  12 fregate, 5 corvete 
  • Danemarca - 74 unităţi navale în total, 9 fregate 
  • Canada -unităţi navale în total,12 fregate, 4 submarine 
  • Olanda- 61 unităţi navale în total, 6 fregate
  • Norvegia - 48 unităţi navale în total, 4 fregate, 6 corvete 
  • România -45 unităţi navale în total, 3 fregate, 7 corvete (de menţionat că deţine doar 3 nave de patrulare) 
  • Bulgaria - 29 unităţi navale în total, 4 fregate, 2 corvete 
  • Letonia - 18 unităţi navale în total 
  • Lituania -11 unităţi navale în total 
  • Estonia - 6 unităţi navale în total 

Britanicii au două portavioane, HMS Queen Elisabeth şi HMS Prince of Wales, numite după regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi fiul ei, Charles, prinţul de Wales,

Distrugătoarele britanice sunt de clasa Daring sau Type 45. 

 

Singurul portavion al Franţei se numeşte Charles de Gaulle

 

Flotele statelor europene care nu au aderat la NATO:

  • Suedia- 316 unităţi navale în total, 7 corvete, 5 submarine 
  • Finlanda - 246 unităţi navale în total

Cele două ţări nu sunt membre NATO, dar pot fi vizate unui atac rus. Ambele state sunt rezervate în ce priveşte aderarea la alianţa euro-atlantică de teama că ar deveni ţintele Rusiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici