Fost secretar NATO: "Polonia este gata să trimită trupe în Ucraina"/ Kuleba: "NATO nu va trimite niciun soldat în Ucraina până la încheierea conflictului cu Rusia"

Garanţiile de securitate şi aderarea Ucrainei la NATO sunt necesare pentru a evita escaladarea, susţine Anders Rasmussen.

3327 afișări
Imaginea articolului Fost secretar NATO: "Polonia este gata să trimită trupe în Ucraina"/ Kuleba: "NATO nu va trimite niciun soldat în Ucraina până la încheierea conflictului cu Rusia"

Sursa -NATO, Facebook

 

UPDATE - NATO NU VA TRIMITE NICIUN SOLDAT ÎN UCRAINA! 

Ţările NATO nu vor trimite trupe pe teritoriul Ucrainei până la sfârşitul războiului ruso-ucrainean, a declarat chiar şi şeful Ministerului Afacerilor Externe Kuleba.

"Mai mult, nu cerem. Noi spunem: daţi-ne armele", a adăugat el.

Reamintim că înainte de aceasta, fostul secretar general al NATO a  declarat că un grup de ţări NATO îşi pot trimite trupele pe teritoriul Ucrainei. Statele pot fi de acord cu acest lucru în cadrul discuţiei privind garanţiile de securitate.

 

Ştirea iniţială - Rasmussen crede că unii membrii NATO, precum Polonia, ar putea trimite trupe în Ucraina 

Un grup de ţări membre NATO ar putea să trimită trupe terestre de infanterie  în Ucraina dacă statele membre, inclusiv SUA, nu oferă garanţii de securitate concrete Kievului la summitul alianţei de la Vilnius, a declarat fostul secretar general al NATO dintre anii 2009-2014, Anders Rasmussen. 

Rasmussen, care a acţionat în calitate de consilier oficial al preşedintelui ucrainean, Volodymyr Zelenski, cu privire la locul Ucrainei într-o viitoare arhitectură de securitate europeană, a călătorit în Europa şi în America d Nord pentru a evalua starea de spirit înainte de începerea summitului critic de la 11 iulie.

El a avertizat că dacă un grup de state ar oferi Ucrainei garanţii de securitate, altele nu vor vota pentru aderarea Ucrainei la NATO.

Jens Stoltenberg, actualul secretar NATO din 2014, susţine că problema garanţiilor de securitate va fi pe ordinea de zi la Vilnius, dar a adăugat că NATO, în conformitate cu articolul 5 din Tratatul de la Washington, oferă garanţii de securitate doar membrilor cu drepturi depline.  

Rasmussen a spus: „Dacă NATO nu poate conveni asupra unor garanţii de securitate pentru Ucraina, există o posibilitate clară ca unele ţări să ia măsuri în mod individual.

Ştim că Polonia este foarte angajată în furnizarea de asistenţă militară Ucrainei (armament, provizii, chiar şi voluntari).

Şi nu aş exclude posibilitatea ca Polonia să se angajeze şi mai puternic în acest context la nivel naţional şi să fie urmată de statele baltice, poate incluzând posibilitatea de a trimite trupe pe terenul ucrainean".  

Fostul secretar mai spune că ar fi deplin legal ca Ucraina să solicite o astfel de asistenţă militară, îl citează The Guardian

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici