Fostul deputat Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare din Republica Moldova

Un tribunal din Republica Moldova l-a condamnat, joi, pe omul de afaceri şi fostul deputat Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare cu executare, pentru deturnare de fonduri şi spălare de bani în dosarul privind frauda de un miliard de dolari din băncile moldoveneşti, relatează The Associated Press.

798 afișări
Imaginea articolului Fostul deputat Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare din Republica Moldova

Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare din Republica Moldova

Veaceslav Platon va mai trebui să plătească statului despăgubiri în valoare de 869 de milioane de lei moldoveneşti (45,2 milioane de dolari). Totodată, toate acţiunile deţinute de către omul de afaceri au fost confiscate.

De asemenea, Veaceslav Platon nu va putea ocupa funcţii în sistemul bancar timp de cinci ani. Deciziile instanţei nu sunt definitive.

Magistraţii din Chişinău au pronunţat sentinţa după ce au concluzionat că Veaceslav Platon a deturnat fonduri de la Banca de Economii, instituţie care a falimentat ulterior.

Veaceslav Platon a negat toate acuzaţiile şi susţine că acest dosar are un substrat politic. Platon, în vârstă de 44 de ani, a fost extrădat din Ucraina în luna august a anului trecut.

În 2014, Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit că trei bănci au acordat împrumuturi în valoare totală de un miliard de dolari, reprezentând 15% din PIB-ul ţării. Banii au dispărut înainte de alegerile parlamentare, iar cei care au primit fondurile nu au fost identificaţi. Preşedintele Igor Dodon a anunţat că fondurile au ajuns în conturile unor firme offshore.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici