Fostul şofer al lui Ben Laden descrie cum a fost tratat la Guantanamo

Fostul şofer al lui Osama ben Laden a depus mărturie marţi în faţa unui tribunal american militar, care îl va judeca săptămâna viitoare, descriind izolarea şi privarea de somn la care a fost supus în cei şapte ani de detenţie.

19 afișări
Imaginea articolului Fostul şofer al lui Ben Laden descrie cum a fost tratat la Guantanamo

Fostul şofer al lui ben Laden descrie cum a fost tratat la Guantanamo (Imagine: Mediafax Foto)

Într-o serie de audieri care au avut loc în cursul acestei săptămâni, avocaţii lui Salim Hamdan au menţionat tacticile "coercitive" de interogare.

Avocatul Charles Swift a prezentat traseul clientului său de la capturarea sa, în noiembrie 2001 în Afganistan, unde susţine că a fost bătut, şi până în anii de detenţie de la Guantanamo, când acesta pretinde că a fost atins de o anchetatoare, de faţă cu mai mulţi militari.

"S-a apropiat foarte mult de mine cu întregul trup", a precizat Hamadan prin intermediul unui interpret. Numeroşi deţinuţi au declarat că femeile care îi interogau au încălcat tabuurile sexuale musulmane prin atingeri provocatoare.

Hamdan, care a recunoscut că a fost şoferul liderului al-Qaida Osama ben Laden, este acuzat de conspiraţie şi susţinere materială a teroriştilor.

Interogat de unul dintre procurori, Hamdan a negat că ar fi avut legături strânse cu ben Laden sau că ar fi fost membru al reţelei al-Qaida, deşi numele său a fost descoperit pe o listă cu presupuşi membri ai grupării teroriste. "Oricine poate scrie orice (...) poţi scrie şi numele preşedintelui american, George Bush", a explicat Hamdan.

Avocaţii apărării au sugerat luni că Hamdan a fost privat de somn pentru o perioadă de 50 de zile, în vara lui 2003. "Te culci. Soldatul se întoarce în cinci-zece minute (...) Vrea doar să te trezească. Bate în uşă sau face zgomot", a adăugat Hamdan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici