Franţa, condamnată la CEDO: A încălcat dreptul la liberă exprimare în cazul insultei "Cară-te imbecilule", adresată lui Sarkozy

Franţa a încălcat dreptul la liberă exprimare condamnându-l pentru ofensarea lui Nicolas Sarkozy pe bărbatul care a agitat, în 2008, o pancartă pe care se putea citi mesajul "Cară-te imbecilule", în cursul unei vizite prezidenţiale la Laval, a apreciat joi CEDO, relatează AFP.

366 afișări
Imaginea articolului Franţa, condamnată la CEDO: A încălcat dreptul la liberă exprimare în cazul insultei "Cară-te imbecilule", adresată lui Sarkozy

CEDO condamnă Franţa în cazul insultei "Cară-te imbecilule" preluată de un activist de la Sarkozy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a apreciat ca "disproporţionată" aplicarea unei sancţiuni penale, care riscă, în opinia sa, să aibă "un efect disuasiv asupra intervenţiilor satirice care pot contribui la dezbaterea unor probleme de interes general".

În august 2008, pe traseul preşedintelui Republicii Franceze de la vremea respectivă, aflat în vizită la Laval, Hervé Eon a afişat o pancartă pe care se putea citi această insultă.

Acest activist de stânga prelua insulta ("Casse-toi pov'con", în franceză) proferată cu doar câteva luni mai înainte de către şeful statului, Nicolas Sarkozy, la Salonul Agriculturii, la adresa unui vizitator care a refuzat să dea mâna cu el, spunându-i "ah, nu, nu mă atinge".

Schimbul de replici a fost făcut public printr-o înregistrare video care a fost foarte populară pe Internet, iar cuvintele şefului statului au fost preluate, ulterior, în sloganuri ostile faţă de acesta.

La Laval, Hervé Eon, un fost asistent social apropiat de mişcări altermondialiste, în prezent în vârstă de 61 de ani, a fost arestat de către poliţie imediat după ce a agitat pancarta respectivă.

Parchetul a decis să îl cerceteze pentru ofensarea şefului statului, iar justiţia l-a condamnat, în noiembrie 2008, la plata unei "amenzi simbolice" în valoare de treizeci de euro, cu suspendare, după ce parchetul a solicitat să i se aplice o amendă în valoare de 1.000 de euro. Hotărârea a fost confirmată în apel, iar Eon nu a obţinut o casare.

În opinia CEDO, expresia respectivă este "literalmente ofensatoare la adresa preşedintelui Republicii", dar ea nu constituie, totuşi, "un atac personal gratuit".

Judecătorii apreciază că este vorba mai degrabă despre o critică "de natură politică" din partea acestui activist de stânga, căreia un politician i se expune în mod "inevitabil şi conştient".

Reluând expresia utilizată de către preşedinte-însuşi, Hervé Eon a "optat pentru un registru satiric", a adăugat Curtea.

"Sancţionarea penală a unor comportamente ca cel al domnului Eon este susceptibilă să aibă un efect disuasiv asupra intervenţiilor satirice care pot contribui la dezbaterea unor probleme de interes general", a continuat instanţa.

Astfel, recurgerea la o sancţiune penală a fost "disproporţionată", a conchis CEDO.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici