Franţa va cere oficial ajutorul UE în urma atacurilor teroriste: Distrugerea ISIS este obligaţia întregii comunităţi internaţionale

Franţa va cere oficial marţi ajutorul altor state membre ale Uniunii Europene, în urma atacurilor teroriste comise vineri la Paris, soldate cu cel puţin 129 de morţi şi revendicate de gruparea Stat Islamic, relatează DPA în pagina online.

2973 afișări
Imaginea articolului Franţa va cere oficial ajutorul UE în urma atacurilor teroriste: Distrugerea ISIS este obligaţia întregii comunităţi internaţionale

Franţa va cere oficial ajutorul UE în urma atacurilor teroriste: Distrugerea ISIS este obligaţia întregii comunităţi internaţionale (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)

Mai mulţi diplomaţi au confirmat luni seara, la Bruxelles, că o cerere de ajutor va fi depusă la reuniunea de marţi a miniştrilor Apărării din statele UE.

Cererea Guvernului francez se va baza pe articolul 42, paragraful 7 din Tratatul Uniunii Europene, care prevede că, "dacă un stat membru este victima unei agresiuni armate pe teritoriul său, celelalte state membre vor avea obligaţia (de a-i acorda) ajutor şi asistenţă prin toate mijloacele de care dispun, conform Articolului 51 al Cartei Naţiunilor Unite".

De asemenea, preşedintele francez, Francois Hollande, se va întâlni marţi, la ambasada SUA din Paris, cu secretarul de Stat american, John Kerry.

După ce a ajuns la Paris luni noaptea, Kerry a declarat că, în final, gruparea Stat Islamic şi toţi cei care îi împărtăşesc "ideologia vrednică de dispreţ" vor fi învinşi.

Hollande a declarat luni, în discursul rostit în faţa membrilor Parlamentului, reuniţi la Versailles, că Franţa este "în război" împotriva terorismului, iar atentatele de la Paris sunt agresiuni împotriva "stilului de viaţă" şi "valorilor" franceze.

"Ne confruntăm cu o organizaţie, Daesh (Stat Islamic), care dispune de teritorii, de resurse financiare şi de capacităţi militare. De la începutul anului, organizaţia teroristă a comis atacuri la Paris, în Danemarca, în Tunisia. Aceşti terorişti masacrează zilnic oameni; de aceea, distrugerea Daesh (Stat Islamic) este obligaţia întregii comunităţi internaţionale. Am cerut Consiliului de Securitate ONU să se reunească rapid pentru adoptarea unei rezoluţii în sensul distrugerii organizaţiei teroriste", a precizat Hollande.

"Trebuie să distrugem această organizaţie pentru a salva populaţia, dar şi pentru a ne apăra şi a evita venirea lor pe teritoriile noastre. Siria a devenit cea mai mare fabrică de terorişti din lume. Este necesară o coaliţie internaţională unică. În acest sens, mă voi întâlni cu preşedinţii din SUA şi Rusia, Barack Obama şi Vladimir Putin, pentru a discuta despre unificarea forţelor", a adăugat Hollande.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici