FT: SUA se îndoiesc din ce în ce mai mult că contraofensiva Ucrainei poate avea succes rapid / Oficialii americani se pregătesc în privat pentru un război de uzură care va dura cel puţin pâna anul viitor

Oficialii americani sunt din ce în ce mai critici faţă de strategia de contraofensivă a Ucrainei şi pesimişti în ceea ce priveşte perspectiva de succes a acesteia, relatează Financial Times.

34371 afișări
Imaginea articolului FT: SUA se îndoiesc din ce în ce mai mult că contraofensiva Ucrainei poate avea succes rapid / Oficialii americani se pregătesc în privat pentru un război de uzură care va dura cel puţin pâna anul viitor

FT: SUA se îndoiesc din ce în ce mai mult că contraofensiva Ucrainei poate avea succes rapid / Oficialii americani se pregătesc în privat pentru un război de uzură care va dura cel puţin pâna anul viitor

Kievul şi-a lansat contraofensiva împotriva forţelor ruseşti la începutul verii, cu sprijinul ferm al SUA, dar progresele au fost lente, iar analiştii spun că Ucraina va avea dificultăţi în a recuceri un teritoriu semnificativ înainte ca terenul să devină noroios şi să împiedice manevrele sau înainte ca forţele sale să rămână fără putere de luptă.

Pesimismul de la Washington cu privire la contraofensiva vine cu doar câteva săptămâni înainte ca un pachet de 43 de miliarde de dolari de finanţare americană pentru Ucraina să expire, ceea ce obligă administraţia Biden să obţină aprobarea Congresului pentru mai multă asistenţă.

"Nu cred că veţi auzi un argument din partea nimănui că lucrurile merg bine în acest moment sau că se îndreaptă spre un lucru pe care oamenii l-ar considera bun, dar nu există prea multe în ceea ce priveşte planul B", a declarat Samuel Charap, politolog senior la Rand Corporation pentru FT.

Iniţial, SUA şi Ucraina au planificat o ofensivă de primăvară, care ar fi urmat să reducă rapid forţele de ocupaţie ruseşti în timpul verii. Însă progresul lent pe teren a determinat Kievul să revină la tactici mai tradiţionale.

"Facem tot ce putem pentru a sprijini Ucraina în contraofensiva sa. Nu vom prezice ce se va întâmpla, deoarece acest război a fost în mod inerent imprevizibil", a declarat vineri Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate naţională.

Ucrainenii au continuat să facă mici câştiguri în această săptămână, inclusiv eliberarea satului Urozhaine. Dar oficialii americani se pregătesc în privat pentru ceea ce pare din ce în ce mai mult un război de uzură care va dura cel puţin pâna anul viitor, reiterând în acelaşi timp în mod public sprijinul continuu pentru Kiev.

"A fost vorba de un avans de cel mult 10 km, indiferent unde te uiţi în această ofensivă", a declarat Michael Kofman, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace şi cercetător ştiinţific principal la Center for Naval Analyses.

Tensiuni privind tactica aleasă de Ucraina

Un punct de tensiune între oficialii americani şi ucraineni s-a axat pe modul în care Kievul şi-a desfăşurat armata. Oficialii americani au încurajat Ucraina să fie dispusă la riscuri şi să îşi angajeze pe deplin forţele pe axa principală a contraofensivei din sud, astfel încât să aibă o şansă de a străpunge liniile ruseşti pentru a ajunge la Marea Azov, tăind efectiv puntea terestră a Rusiei din sudul Ucrainei către Crimeea, un centru militar critic.

De asemenea, Washingtonul a îndemnat Ucraina să trimită mai multă putere de luptă în sud şi să nu se mai concentreze pe est, unde aproape jumătate din forţele sale sunt angajate. Dar Ucraina a desfăşurat, în schimb, unele dintre cele mai bune unităţi de luptă în estul Ucrainei, într-o bătălie pentru recucerirea Bakhmutului.

Nu există o "armă magică"

Unii analişti spun că accentul pus de Kiev pe armamentul cu rază lungă de acţiune, pe care îl cere de la Vest, este deplasat, având în vedere impactul modest al acestuia într-un război purtat din ce în ce mai mult cu artilerie, inclusiv muniţiile cu dispersie pe care SUA le-au trimis recent Ucrainei pentru a suplini stocurile tot mai reduse de alte muniţii.

"Nu există arme magice. Este greu de argumentat că [rachetele] de atac cu rază lungă de acţiune pot rezolva problema câmpurilor de mine şi a fortificaţiilor. Va complica logistica rusă, dar aceasta nu este principala sau singura problemă cu care se confruntă ucrainenii în prezent", a declarat Samuel Charap, politolog senior la Rand Corporation 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici