Germania: Ajutorul financiar al UE pentru Turcia ar putea fi blocat din cauza arestării a şase activişti / Reacţia Turciei

Germania a anunţat posibilitatea suspendării plăţilor de ajutor din partea Uniunii Europene pentru Turcia, după arestarea a şase activişti pentru drepturile omului, printre care se află şi un cetăţean german, relatează site-ul agenţiei Reuters. În replică, Turcia consideră inacceptabile declaraţiile oficialilor germani.

1169 afișări
Imaginea articolului Germania: Ajutorul financiar al UE pentru Turcia ar putea fi blocat din cauza arestării a şase activişti / Reacţia Turciei

Germania: Ajutorul financiar al UE pentru Turcia ar putea fi blocat din cauza arestării a şase activişti

Declaraţiile unor oficiali germani privind arestarea de către autorităţile turce a unor activişti, inclusiv a unui cetăţean german, sunt inacceptabile şi constituie o imixtiune în treburile justiţiei, a transmis, joi, Ministerul de Externe de la Ankara, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

Germania a anunţat posibilitatea suspendării plăţilor de ajutor din partea Uniunii Europene pentru Turcia, după arestarea a şase activişti pentru drepturile omului, inclusiv a preşedintelui Amnesty International din Turcia, Idil Eser, şi a cetăţeanului german Peter Steudtner, pe fondul unor acuzaţii de terorism.

"Din păcate, avem motive constante să vorbim cu Turcia despre libertăţile civile şi cele ale presei. Credem că este foarte importantă revizuirea ajutorului financiar UE, în lumina ultimelor evoluţii", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.

Este vorba despre pachetul de asistenţă financiară în valoare de 3 miliarde de euro, promis Turciei de Uniunea Europeană, pentru a găzdui trei milioane de refugiaţi sirieni. Fondurile vor fi alocate sub forma unor proiecte umanitare, până la sfârşitul anului.

Ministerul german de Externe, Sigmar Gabriel, şi-a întrerupt vacanţa pentru a participa la gestionarea conflictului cu Turcia, catalogat drept o "escaladare dramatică", iar arestarea activiştilor este "inacceptabilă şi de neînţeles".

"Acuzaţiile de legături teroriste sunt absurde. Este îngrozitor să acuzi Amnesty şi alte organizaţii pentru drepturile omului de terorism. Cerem acces consular la cetăţeanul german reţinut şi eliberarea tuturor activiştilor. Acuzaţiile de terorism sunt o încercare transparentă de a discredita şi de a incrimina grupurile disidente", este poziţia diplomaţiei de la Berlin.

Ambasadorul Turciei în Germania, Ali Kemal Aydin, a fost chemat la sediul ministerului german de Externe pentru a-i fi transmisă "într-un mod foarte clar" cererea de eliberare imediată a activiştilor pentru drepturile omului.

Peter Steudtner, un fotograf şi formator pentru drepturile omului, în vârstă de 45 de ani, a fost reţinut în timp ce participa la un workshop în Istanbul. Steudtner este cel de-al 23-lea cetăţean german reţinut de către autorităţile turce ca răspuns la încercarea eşuată de lovitură de stat din iulie 2016.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici