Germania îndeamnă Spania să nu extrădeze un critic al lui Recep Erdogan în Turcia, pe scriitorul Dogan Akhanli

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a îndemnat Spania să nu-l extrădeze pe scriitorul Dogan Akhanli în Turcia, după ce Ankara a emis un mandat de arestare pe numele acestuia, relatează site-ul publicaţiei The Guardian.

594 afișări
Imaginea articolului Germania îndeamnă Spania să nu extrădeze un critic al lui Recep Erdogan în Turcia, pe scriitorul Dogan Akhanli

Germania îndeamnă Spania să nu extrădeze un critic al lui Recep Erdogan în Turcia

Akhanli s-a născut în Turcia, dar a emigrat în Germania în 1991, după ce a petrecut mai mulţi ani într-o închisoare turcă din cauza implicării în lovitura de stat din 1984.

Scriitorul a fost reţinut în Spania după ce Turcia a emis un mandat Interpol pentru acesta, un critic al regimului Recep Tayyip Erdogan. Avocatul lui Dogan Akhanli consideră că reţinerea acestuia "face parte dintr-o vânătoare precisă împotriva criticilor guvernului turc care locuiesc în Europa".

Un oficial al ministerului german de Externe a precizat că Germania este în legătură cu autorităţile spaniole, cerând ca Berlinul să fie implicat în orice procedură privind scriitorul şi insistând asupra faptului că extrădarea nu ar trebui să aibă loc.

Orice ţară poate emite un "avertisment roşu" către Interpol, dar extrădarea din partea Spaniei va avea loc doar dacă Ankara va convinge instanţele spaniole că are o cauză reală împotriva lui Dogan Akhanli.

În ultimele luni, Turcia a acuzat Germania că oferă un refugiu militanţilor kurzi şi suspecţilor căutaţi pentru presupuse legături cu puciul eşuat din 2016. Peste trei milioane de imigranţi turci trăiesc în Germania.

În acest an, peste 100.000 de persoane din mediul public şi privat au fost demise ori suspendate, iar aproape 50.000 dintre acestea au fost arestate. Acţiunile Ankarei au fost dur criticate de mai multe state europene şi organizaţii pentru drepturile omului.

Agenţia de ştiri DPA anunţă că scriitorul Dogan Akhanli a fost eliberat condiţionat de către autorităţile spaniole. Avocatul acestuia a precizat că Akhanli este obligat să rămână la Madrid, iar cererea de extrădare din partea Turciei va fi evaluată în perioada următoare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici