Coreea de Nord le cere statelor din America Latină să nu rupă legăturile diplomatice şi comerciale

Coreea de Nord a condamnat, sâmbătă, demersul Statelor Unite de a le cere statelor din America Latină să rupă legăturile diplomatice şi comerciale cu Phenianul, catalogând cererea americanilor drept o încălcare a legislaţiei internaţionale, relatează site-ul agenţiei Yonhap.

19176 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord le cere statelor din America Latină să nu rupă legăturile diplomatice şi comerciale

Coreea de Nord le cere statelor din America Latină să nu rupă legăturile diplomatice şi comerciale

În timpul unei vizite oficiale în Santiago de Chile, la 16 august, vicepreşedintele SUA, Mike Pence, le-a cerut statelor Chile, Brazilia, Mexic şi Peru să întrerupă toate legăturile cu nord-coreenii.

"Cererea SUA pentru America Latină este o intervenţie în afacerile interne ale statelor suverane şi o încălcare a legislaţiei şi a ordinii internaţionale. Un astfel de comportament coercitiv arată egoism şi aroganţă extreme din partea Statelor Unite, care caută să beneficieze de pe urma sacrificării altor părţi ale lumii", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului nord-coreean de Externe.

Apoi, oficialul nord-coreean le-a cerut statelor din America Latină să respingă cererea americanilor, spunând că "toate ţările vor deveni victime ale intervenţiilor SUA în chestiunile interne, dacă se vor supune sau vor aproba tacit sancţiunile Consiliului de Securitate al ONU, dictate de către SUA".

Phenianul a mai transmis că doreşte să dezvolte relaţiile de prietenie cu mai multe ţări din lume, pe baza ideologiei de pace şi încredere de sine.

Un alt oficial neidentificat al ministerului nord-coreean de Externe l-a criticat pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru declaraţiile potrivit cărora vina escaladării tensiunilor din Peninsula Coreeană îi aparţine exclusiv Phenianului.

"Recent, secretarul general al ONU a făcut o remarcă absurdă că agravarea tensiunilor din peninsulă a fost cauzată de dezvoltarea rachetelor nucleare şi balistice de către Coreea de Nord. Remarcile lui nu sunt decât o dovadă a ignoranţei în privinţa chestiunii nucleare. Pentru a clarifica situaţia, cauza fundamentală a tensiunilor nucleare şi a cercului vicios este politica ostilă a SUA şi ameninţările nucleare din partea acestui stat împotriva Coreei de Nord", a spus oficialul pentru agenţia naţională de ştiri KCNA.

La începutul lunii august, Consiliul de Securitate al ONU a votat în unanimitate noi sancţiuni împotriva regimului de la Phenian, prin care exporturile nord-coreene vor fi profund afectate. Rezoluţia, care a fost redactată de SUA şi negociată cu aliatul tradiţional al Coreei de Nord, China, vizează să crească presiunea economică asupra Phenianului pentru a determina oficialii nord-coreeni să oprească dezvoltarea programului nuclear.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici