Germania şi Spania îşi întăresc planul de a construi un gazoduct în Pirinei, sfidând Franţa: „Proiectul are o importanţă vitală pentru autonomia UE”

  • Germania şi Spania îşi consolideaza alianţa şi merg înainte cu planul de a construi un gazoduct în Pirinei.
  • Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, şi un contingent de miniştri de rang înalt se află în Spania pentru discuţii privind criza energetică din Europa, cu omologul său.
  • Cele două părţi speră să construiască un gazoduct, în ciuda opoziţiei Franţei.
  • Guvernele german şi spaniol doresc să relanseze proiectul MidCat şi să îl extindă astfel încât să poată fi folosit pentru a transporta gaze regenerabile în loc de doar gaze naturale, spunând că ar putea contribui la creşterea independenţei energetice a Europei şi la stimularea tranziţiei către energia regenerabilă.
2556 afișări
Imaginea articolului Germania şi Spania îşi întăresc planul de a construi un gazoduct în Pirinei, sfidând Franţa: „Proiectul are o importanţă vitală pentru autonomia UE”

Captură RTVE Noticias/YouTube

Într-un moment în care dinamica relaţiilor de putere în Europa se transformă, liderii Spaniei şi Germaniei au promis că îşi vor consolida alianţa şi continuă cu planul de a construi un nou gazoduct în Pirinei, în ciuda opoziţiei ţării vecine, Franţa.
 
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi cancelarul german Olaf Scholz fac front comun în ceea ce priveşte relansarea unui proiect de gazoduct care ar necesita sprijinul Franţei, conform DW.
 
Sanchez şi Scholz s-au întâlnit miercuri, după o zi de discuţii bilaterale care au fost dominate de informaţiile noi pe situaţia din Ucraina (Vladimir Putin a promulgat cele patru legi pentru anexarea regiunilor ucrainene) şi de preocupările energetice continue în Europa.
 

Ce au convenit Germania şi Spania 

 
Problemele de securitate, apărare şi energie s-au aflat în prim-planul discuţiilor bilaterale. Unul dintre cele mai importante subiecte a fost decizia Spaniei şi a Germaniei de a crea un gazoduct care să traverseze lanţul muntos Pirinei.
 
Astfel, construcţia unei conducte de gaze suficient de mari, pregătită pentru hidrogen, care să traverseze munţii Pirinei şi să fie operaţională până în 2025 „este de o importanţă capitală pentru a realiza o piaţă internă a energiei cu adevărat robustă în cadrul UE, pentru a accelera tranziţia ecologică şi pentru a consolida autonomia strategică a UE”, se arată într-un plan de acţiune comun.
 
Cele două părţi au convenit, de asemenea, „să consolideze în mod semnificativ descurajarea atacurilor externe şi apărarea UE pe termen lung”, în conformitate cu acordurile încheiate la summitul NATO din iunie.
 
„Nu este o situaţie de pace în Europa”, se arată în declaraţia guvernelor, adăugând că Berlinul şi Madridul sunt pe deplin solidare cu guvernul ucrainean în faţa invaziei Rusiei. 
 
Madridul şi Berlinul doresc să reînvie gazoductul MidCat, care ar lega peninsula Iberică de restul Europei prin Franţa. „Din păcate, din cauza lipsei de conexiuni, nu am reuşit încă să punem la dispoziţia restului Europei toate capacităţile Spaniei în materie de gaze naturale lichefiate şi electricitate”, a declarat Sanchez.
 
Cu toate acestea, guvernul francez este mai puţin entuziasmat de un posibil proiect de gazoduct. Proiectul iniţial MidCat a fost lansat în 2013, dar a fost suspendat în 2019 pe fondul preocupărilor legate de mediu şi după ce s-a constatat că nu este viabil din punct de vedere financiar.
 
Luna trecută, preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat opoziţia faţă de gazoductul MidCat, spunând că două conducte deja existente care traversează Pirineii sunt în prezent subutilizate.
 
Cu toate acestea, Scholz a declarat, după întâlnirea cu Sanchez, că nu crede că Parisul exclude posibilitatea proiectului.
 
„Nu avem impresia că a fost exclus”, a spus Scholz. 
 
Scholz a declarat că Germania îşi construieşte, de asemenea, propriile terminale de GNL, ceea ce i-ar permite să aprovizioneze alte ţări din Europa Centrală. El a adăugat că infrastructura ar putea fi utilizată ulterior pentru hidrogen. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici