Grecia a aprobat oficial suspendarea cererilor de azil ale migranților. Reacțiile oficialilor ONU

Publicat: 11 07. 2025, 18:15
Actualizat: 11 07. 2025, 18:22
FILED - 09 March 2016, Greece, Mitilini: Refugees arrive in an inflatable boat from Turkey on the Greek island of Lesbos near the port city of Mitilini. The Greek coastguard is continuing a search and rescue operation after two vessels carrying migrants got into difficulties off the Peloponnese peninsula and south of Crete respectively, ERT state radio reported on Wednesday. Photo: Kay Nietfeld/dpa

Parlamentul Greciei a aprobat oficial vineri decizia care prevede suspendarea aprobării cererilor de azil ale migranților din Libia sau care intenționează să intre în țară în următoarele trei luni. Aprobarea a fost dată în ciuda criticilor venite din partea ONU, dar și a oficialilor europeni în materie de drepurile omului, notează Euronews. 

Astfel, cererile de azil solicitate de migranții care ajung pe mare din nordul Africii vor fi suspendate, în urma creșterii „dramatice” a numărului de migranți care traversează Marea Mediterană, care au dus la aglomerarea centrelor de recepție din insula Creta.

Autoritățile din Creta se străduiesc să ofere servicii de bază, cum ar fi cazarea de bază oferită migranților, care provin din țări precum Somalia, Sudan, Egipt, Maroc, potrivit oficialilor de pe insulă.

Decizia de suspendare a cererilor de azil a trecut în Parlamentul Greciei cu 177 de voturi pentru și 74 împotrivă, în ciuda opoziției venite din partea partidelor de stânga, care au constestat amendamentul ca fiind unul neconstituțional, însă fără succes.

Potrivit ministrului Afacerilor privind Migrația din Grecia, peste 1.000 de migranți au sosit zilnic în Creta din Nordul Africii. Oficialul a descris situația ca fiind „o invazie”.

Autoritățile continuă eforturile de interceptare a ambarcațiunilor cu migranți, ducându-i la facilitățile de cazare temporară. Doar joi, mai mult de 500 de persoane au fost transferate în portul Lavrio de lângă Atena, după ce au fost interceptate în sudul insulei Creta. În aceeași zi, alți 200 de migranți au fost transferați în portul Pireu, în cadrul unei operațiuni separate.

Decizia dată de Grecia a stârnit critici din partea oficialilor ONU

Înaltul Comisariat pentru Refugiați al ONU a exprimat o „profundă îngrijorare” cu privire la decizia Greciei de a suspenda cererile de azil. Cu toate că instituția a înțeles că Grecia are dreptul de a-și gestiona propriile granițe, oficialii ONU au precizat că țara trebuie să fie „aliniată cu legile internaționale și europene” privind migrația.

Michael O’Flaherty, comisarul pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului European a criticat, de asemenea, răspunsul oficialilor de la Atena, precizând că suspendarea aprobării cererilor de azil „ar legaliza întoarcerea persoanelor într-o zonă în care se pot confrunta cu riscul de a fi torturați sau supuși altor infracțiuni, odată cu încălcarea obligațiilor internaționale ale Greciei”, notează sursa citată.

În cadrul unui discurs în Parlament, prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis a precizat că guvernul intenționează să construiască un centru de detenție în Creta, care să îi găzduiască pe migranți și a solicitat o colaborare directă între autoritățile din Libia și Gărzile de coastă din Grecia pentru a trimite înapoi bărcile care vin din Africa de Nord.