Grecia sporeşte măsurile de securitate pentru vizita cancelarului Angela Merkel

Aproximativ 7.000 de ofiţeri vor fi mobilizaţi în timpul vizitei de marţi a cancelarului german Angela Merkel la Atena, pe fondul protestelor planificate cu această ocazie.

255 afișări
Imaginea articolului Grecia sporeşte măsurile de securitate pentru vizita cancelarului Angela Merkel

Antonis Samaris şi Angela Merkel (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Ofiţerii vor fi aduşi din afara capitalei, aceasta fiind una dintre măsurile de securitate adoptate de Guvern pentru prima vizită a cancelarului german în Grecia din 2007, relatează publicaţia electronică Ekathimerini.

Cele două sindicate mari, GSEE şi ADEDY, au cerut întreruperea muncii timp de trei ore, la prânz, pentru ca membrii lor să poată participa la un miting în piaţa Synagma din centrul Atenei, la ora 13.00 (13.00 ora României).

Membrii sindicatului afiliat Partidului Comunist, PAME, vor organiza o demonstraţie separată, la ora 13.00, în piaţa Omonia.

Merkel se va întâlni cu preşedintele Karolos Papoulias la prânz şi cu premierul Antonis Samaras la ora 14.00. Cei doi lideri vor susţine o conferinţă de presă după încheierea întrevederii.

Partidul de stânga SYRIZA şi-a încurajat susţinătorii să participe la protest şi să îşi manifeste nemulţumirea faţă de măsurile de austeritate implementate în Grecia.

Partidul de dreapta Grecii Independenţi a cerut formarea unui lanţ uman în jurul ambasadei germane din Atena în cadrul unui protest simbolic împotriva deciziilor lui Merkel privind Grecia.

Stânga Democratică, partener în coaliţia guvernamentală, a votat împotriva protestului. Unul dintre parlamentarii săi, Yiannis Micheloyiannakis, care a declarat că va vota împotriva ultimului pachet de austeritate, a propus, la o întâlnire a comitetului central al partidului de la sfârşitul săptămânii trecute, organizarea unui protest la ambasada germană. Propunerea sa nu a primit niciun vot de susţinere.

Coaliţia speră că vizita lui Merkel va reprezenta un semn vizibil de susţinere pentru Grecia, care intră într-o perioadă crucială în care pachetul de austeritate de 13,5 miliarde de euro urmează să fie finalizat, iar troika urmează să-şi publice raportul înaintea decizei de deblocare a următoarei tranşe de împrumut.

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a insistat însă asupra faptului că vizita lui Merkel la Atena nu înseamnă că deblocarea următoarei tranşe de împrumut pentru Grecia este deja decisă.

"Cancelarul nu va discuta cu Grecia o problemă asupra căreia trebuie să se pronunţe mai întâi troika", a declarat el pentru postul de televiziune ZDF. "Grecia trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile pentru ca următoarea tranşă să fie plătită", a conchis Schaeuble.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici