Guvernul britanic a prelungit termenul limită pentru negocierile politice din Irlanda de Nord

Guvernul britanic a extins, luni, cu 24 de ore termenul limită pentru ca principalele partide politice din Irlanda de Nord să ajungă la un acord privind restabilirea unui guvern regional şi pentru a evita ca Londra să stabilească în mod direct bugetul anual al ţării, relatează agenţia Reuters.

432 afișări
Imaginea articolului Guvernul britanic a prelungit termenul limită pentru negocierile politice din Irlanda de Nord

Guvernul britanic a prelungit termenul limită pentru negocierile politice din Irlanda de Nord

Formaţiunea pro-britanică Partidul Unionist Democrat şi naţionaliştii irlandezi din cadrul Sinn Fein nu au ajuns la un numitor comun, dar vor continua negocierile marţi cu scopul de a restabili un guvern descentralizat, a anunţat secretarul de stat britanic pentru Irlanda de Nord, James Brokenshire.

Oficialul a precizat că s-au înregistrat progrese în discuţiile de luni şi că va fi efectuată o reevaluare a situaţiei înainte de a decide dacă Londra va impune bugetul anual al Irlandei de Nord, pentru prima dată în ultimul deceniu.

Irlanda de Nord a rămas fără o administraţie regională din luna ianuarie, după o dispută între cele mai importante două partide. Mai multe runde de discuţii au eşuat, după ce formaţiunea Sinn Fein şi-a menţinut cererea privind statutul oficial al limbii irlandeze, considerată principalul motiv al divizării.

Experţii avertizează că un dezacord în privinţa guvernului regional şi implicarea directă a guvernului de la Londra ar destabiliza situaţia politică deja tensionată din Irlanda de Nord.

Irlanda de Nord se află în mijlocul uneia dintre cele mai dificile şi importante probleme ale Brexit, fiind căutate soluţii pentru libera circulaţie a persoanelor şi bunurilor între Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene, şi Irlanda de Nord, care este administrată de Marea Britanie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici