Guvernul "semafor" din Germania a convenit să lase în funcţiune trei centrale nucleare până în aprilie 2023

Coaliţia tripartită "semafor" a cancelarului german Olaf Scholz s-a certat în privinţa energiei nucleare. Cancelarul german a decis ca centralele să rămână în funcţiune până la iarnă. Germania se străduieşte să îşi reorganizeze distribuţia energetică pe fondul reducerilor de gaze.

1550 afișări
Imaginea articolului Guvernul "semafor" din Germania a convenit să lase în funcţiune trei centrale nucleare până în aprilie 2023

Wikipedia Commons

Cancelarul Olaf Scholz a ordonat luni ca cele trei centrale nucleare ce nu au fost demolate să rămână în funcţiune  până în aprilie 2023, pentru a evita o posibilă criză energetică. În cadrul coaliţiei de guvernare au existat dezacorduri cu privire la durata de viaţă a centralelor nucleare.

Cu toate acestea, vicecancelarul şi ministrul Economiei, Robert Habeck, din partea Partidului Verzilor, a declarat luni că a acceptat decizia. Cancelarul a cerut ministerelor Economiei, Mediului şi Finanţelor să creeze baza legală pentru ca centralele să rămână deschise, transmite Deutsche Welle

"Baza legală va fi creată pentru a permite funcţionarea centralelor nucleare Isar 2, Neckarwestheim 2 şi Emsland dincolo de 31 decembrie 2022, până la 15 aprilie 2023", a spus Scholz într-o declaraţie. De asemenea, Scholz a cerut ca ministerele să prezinte o lege "ambiţioasă" pentru creşterea eficienţei energetice, precum şi un acord obligatoriu pentru eliminarea treptată a cărbunelui până în 2030.

Germania plănuia să finalizeze eliminarea treptată a energiei nucleare până la sfârşitul anului 2022, dar o criză de aprovizionare energetică în urma reducerilor de gaze ruseşti a provocat dezbateri îndelungate cu privire la menţinerea în funcţiune a centralelor nucleare. Vineri, Verzii au fost de acord să menţină în funcţiune două centrale nucleare din sudul Germaniei până în aprilie, dar au dorit să închidă o a treia centrală din districtul Emsland din nord-vestul ţării până la sfârşitul anului. Democraţii Liberali au făcut presiuni pentru a menţine toate cele trei centrale deschise până în 2024.

"Este în interesul vital al ţării noastre şi al economiei sale să menţinem toate capacităţile noastre de producţie de energie în această iarnă", a scris luni pe Twitter ministrul de finanţe Christian Lindner de la FDP. 

Cea mai mare companie energetică din Germania, RWE, a declarat după anunţul lui Scholz că va începe imediat să se pregătească pentru a prelungi operaţiunile centralei sale electrice din Emsland până în aprilie 2022.Ministrul german al Mediului, Steffi Lemke, a promis că Germania îşi va respecta eliminarea treptată a energiei nucleare până la sfârşitul lunii aprilie 2023.  

Renunţarea treptată la energia nucleară în Germania a început în 2000, sub un guvern de coaliţie dintre social-democraţi şi verzii ecologişti, care au închis o serie de centrale nucleare. Ani mai târziu, sub conducerea fostului cancelar Angela Merkel, din partea conservatoare creştin-democrată, Germania a decis să închidă centralele nucleare rămase în funcţiune în urma dezastrului nuclear de la Fukushima.

Războiul rusesc din Ucraina a forţat Germania să menţină centralele rămase în funcţiune dincolo de perioada planificată de închidere treptată de la sfârşitul anului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici