HARTA armelor nucleare în lume: Liderul topului a făcut 1.054 de teste nucleare. Pe ce loc se află Coreea de Nord - FOTO

Mai mult de 24 de ţări din întreaga lume au energie nucleară, dar doar câteva dispun de arme nucleare sau se bănuieşte că fac demersuri pentru a achiziţiona astfel de arme, topul ţărilor în funcţie de testele nucleare efectuate fiind condus de Statele Unite ale Americii.

24130 afișări
Imaginea articolului HARTA armelor nucleare în lume: Liderul topului a făcut 1.054 de teste nucleare. Pe ce loc se află Coreea de Nord - FOTO

HARTA armelor nucleare în lume: Liderul topului a făcut 1.054 de teste nucleare. Pe ce loc se află Coreea de Nord (Imagine: edition.cnn.com)

Potrivit clasamentului realizat de CNN şi reprezentat pe site cu ajutorul unei hărţi interactive, Statele Unite au la activ cele mai multe teste nucleare efectuate, 1054, cel mai recent datând din 1992, iar primul fiind în 1945.

Pe locul al doilea se află Rusia, cu 715 teste nucleare, urmată de Franţa (210), Regatul Unit (45) şi China (45).

De asemenea, Statele Unite sunt singurele care au folosit o armă nucleară în luptă, fiind şi singura putere nucleară cu arme instalate pe teritoriul altor ţări, potrivit CNN. Există bombe din Statele Unite în Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Turcia.

Prin diverse tratate, SUA şi Rusia, fostul lor adversar din Războiul Rece, au colaborat pentru a-şi reduce arsenalele nucleare, cele mai vaste din toată lumea. Ambele ţări au posibilitatea de a lansa arme nucleare pe cale terestră, aeriană sau maritimă.

Din decembrie 2012, s-a estimat că Statele Unite au avut aproximativ 2.150 de focoase - arme care sunt sau care ar putea fi dispuse în formaţie de luptă. Un număr adiţional de 2.500 de focoase sunt considerate a fi în stadiu de rezervă, iar alte 3.000 sunt retrase şi aşteaptă să fie demontate, potrivit Federaţiei Oameniilor de Ştiinţă Americani.

Pe de altă parte, Coreea de Nord apare pe locul 8 în acest clasament, aparţinând categoriei ţărilor care fac demersuri pentru a achiziţiona arme nucleare.

Coreea de Nord a efectuat în total trei teste nucleare subterane, cel mai recent fiind în februarie, iar primul, în 2006. A realizat şi teste cu rachete balistice, dar nu există nicio informaţie că cele două tehnologii ar fi fost până acum combinate.

Experţii spun că ţara a separat deja destul plutoniu pentru circa 10 focoase, dar că nu a dezvoltat o modalitate de a obţine arme.

Programul nuclear al Coreei de Nord a început cu instalarea unui reactor sovietic în Yongbyon. Într-o înţelegere din 1994 cu Statele Unite, Coreea de Nord a promis să suspende programul de arme în schimbul asistenţei la construirea reactoarelor pentru a genera putere. Opt ani mai târziu, Phenianul a admis existenţa unui program secret de arme nucleare şi a retras inspectori din Agenţia Internaţională de Energie Atomică, instituţia "de pază nucleară a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat de atunci noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord după fiecare din testele ei nucleare.

Coreea de Nord a anunţat marţi că intenţionează să repornească un reactor nuclear oprit în 2007 şi a sugerat că va putea să reia îmbogăţirea uraniului în scopuri militare, într-un context extrem de tensionat cu Coreea de Sud şi Statele Unite.

Coreea de Nord a precizat că "va reamenaja şi va reporni" toate instalaţiile complexului său nuclear de la Yongbyon, între care o instalaţie de îmbogăţire a uraniului şi un reactor de cinci megawaţi.

Acest reactor este singura sursă de plutoniu pentru programul nuclear militar al Phenianului, care dispune de o cantitate suficientă pentru producerea a patru până la opt bombe.

Această decizie este conformă cu intenţia Coreei de Nord de a-şi "consolida arsenalul nuclear atât în ceea ce priveşte calitatea, cât şi cantitatea" şi este necesară rezolvării penuriei "grave" de electricitate, potrivit unui purtător de cuvânt al programului de energie nucleară nord-coreean, citat de agenţia de presă oficială a regimului comunist KCNA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici