HARTA conflictului din Ucraina - Kiev: Rebelii proruşi şi-au extins controlul. O altă zonă "crucială" ar putea fi ocupată de separatişti - FOTO

Armata Ucrainei a publicat o hartă care sugerează că forţe sprijinite de Rusia au preluat controlul asupra unor teritorii "cruciale" aflate între zonele deja controlate de separatiştii proruşi şi un oraş ucrainean, scrie Business Insider.

12214 afișări
Imaginea articolului HARTA conflictului din Ucraina - Kiev: Rebelii proruşi şi-au extins controlul. O altă zonă "crucială" ar putea fi ocupată de separatişti - FOTO

HARTA conflictului din Ucraina: O altă zonă "crucială" ar putea fi ocupată de separatiştii proruşi - FOTO (Imagine: mediarnbo.org)

Estul Ucrainei se află momentan într-un armistiţiu şubred, dar ştiri despre civili şi militari morţi contiuă să apară. Dacă această nouă hartă este corectă, atunci discuţia s-ar putea muta asupra oraşului Mariupol, vizat de o posibilă ocupare de către separatişti, informează Business Insider.

Harta a fost făcută publică de către Centrul de Informare şi Analiză al Consiliului de siguranţă şi apărare din Ucraina, pe site-ul mediarnbo.org.

"Consiliul de securitate al Ucrainei recunoaşte în sfârşit că rebelii au preluat controlul asupra zonei de graniţă până spre Marea Azov", potrivit jurnalistului Alec Luhn, care a analizat harta.

Rusia are în continuare 1.000 de soldaţi în Ucraine, potrivit NATO. Orice atac în Mariupol ar duce conflictul într-o fază şi mai periculoasă. Odată ce controlul separatist ar fi instaurat în Mariupol, Rusia ar obţine o legătură strategică între un Doneţk controlat de rebeli în nord, Marea Azov în sud şi drumul terestru spre Crimeea, anexată de Rusia în martie, mai comentează Business Insider.

Rebelii proruşi şi-au extins controlul asupra frontierei până la Marea Azov, afirmă Kievul

Autorităţile ucrainene au recunoscut pentru prima dată, joi, că rebelii proruşi şi-au extins controlul asupra frontierei orientale a Ucrainei cu Rusia până la Marea Azov, relatează AFP.

"Această parte a frontierei se află în prezent sub controlul mercenarilor proruşi", a declarat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Andrei Lissenko. Acest anunţ intervine în urma unei ofensive în sud-estul Ucrainei lansată de rebeli luna trecută.

Echipe ale AFP au constatat în urmă cu aproximativ zece zile absenţa armatei ucrainene în sudul regiunii Donbas, dar aceasta este pentru prima dată când autorităţile ucrainene recunosc oficial pierderea controlului asupra frontierei în această zonă.

Avansul trupelor ucrainene pe teritoriul controlat de separatişti, început din iulie, a întâmpinat la sfârşitul lui august o contraofensivă a insurgenţilor lansată în direcţia oraşelor strategice din sudul regiunii Doneţk, de pe coasta Mării Azov.

Guvernul ucrainean susţinut de occidentali a acuzat o "invazie directă" a trupelor ruse care, în opinia Kievului, a schimbat datele în acest conflict. Kremlinul dezminte însă orice ingerinţă în Ucraina.

Kievul şi forţele separatiste au încheiat vineri un armistiţiu, care, potrivit Ucrainei, este în general respectat. Tiruri de artilerie s-au auzit în noaptea de miercuri spre joi la Doneţk, bastion al insurgenţilor.

Noi sancţiuni economice împotriva Rusiei sunt foarte aproape de a deveni realitate. Potrivit unor surse europene, statele membre UE au ajuns joi la un acord pentru ca noile sancţiuni economice împotriva Rusiei să intre în vigoare de vineri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici