Hollande dă asigurări, la summitul NATO, că este în serviciul celor săraci şi îndepărtează o demisie

Preşedintele francez François Hollande a respins în mod categoric, vineri, afirmaţiile lui Valérie Trierweiler potrivit cărora nu-i plac săracii şi a adăugat că, în pofida nepopularităţii, intenţioneză să-şi ducă mandatul până la capăt, în 2017.

114 afișări
Imaginea articolului Hollande dă asigurări, la summitul NATO, că este în serviciul celor săraci şi îndepărtează o demisie

Francois Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt în serviciul celor mai săraci, este raţiunea mea de a fi", a declarat el într-o conferinţă de presă în cadrul Summitului NATO, la Newport, în Marea Britanie, cerând pe un ton grav ca funcţia prezidenţială să fie respectată.

Reacţionând, astfel, pentru prima dată în mod public faţă de publicarea în această săptămână a cărţii considerate răzbunătoare a fostei sale partenere, de care s-a despărţit în ianuarie, François Hollande a denunţat atacurile din această carte.

"Nu voi accepta niciodată să fie pus în discuţie angajamentul întregii mele vieţi, a tot ceea ce mi-a fondat viaţa politică, angajamentele, responsabilităţile, mandatele pe care le-am exercitat", a declarat el.

În cartea sa, intitulată "Merci pour ce moment", Valérie Trierweiler afirmă că lui François Hollande "nu-i plac săracii".

"Nu voi lăsa să fie pusă în discuţie concepţia acţiunii mele în serviciul francezilor şi în special relaţia umană pe care o am cu cei mai fragili, cei mai modeşti, cei mai umili, cei mai săraci, pentru că mă aflu în serviciul lor şi pentru că este raţiunea mea de a fi, pur şi simplu raţiunea mea de a fi", a reacţionat preşedintele francez, vizibil marcat de criticile care l-au vizat.

"Funcţia prezidenţială trebuie să fie respectată", a mai cerut el. "Nu voi mai răspunde niciunei întrebări despre acest lucru", a conchis, după aceea, Hollande, care urmează să susţină o conferinţă de presă tradiţională pe 18 septembrie.

Cartea-surpriză a lui Valérie Trierweiler a provocat un seism politico-mediatic în Franţa, după etalarea în public a vieţii private a şefului statului de către fosta sa parteneră, o jurnalistă care lucrează pentru revista Paris Match.

Vineri, lucrarea şi-a "epuizat stocul în marea majoritate a punctelor de vânzare, o dovadă a unei lansări nemaipomenite", potrivit Sindicatului Librăriei Franceze (SLF).

Întrebat despre dificultăţile venind din toate direcţiile cu care se confruntă, în domeniile politic, economic şi social, preşedintele francez, care se află la cel mai scăzut nivel al popularităţii sale, a exclus orice idee de a demisiona.

"Acţionez şi voi acţiona până la capăt", a spus el, amintind că a "fost ales pentru un mandat de cinci ani". "Mă aflu la jumătatea mandatului şi nu există vreun sondaj, oricât de dificil ar fi, la care să mă uit, care să poată să întrerupă mandatul pe care-l acordă poporul preşedintelui Republicii", a subliniat el.

"Datoria mea este să nu cedez nu ştiu cărei presiuni, să nu fiu un simplu comentator al unei situaţii - pentru că neîncrederea se află acolo, ea este instalată în ţara noastră de mult timp -, să soluţionez marile probleme cu care se confruntă Franţa", a spus François Hollande.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici