În urmă cu 110 ani, înainte de ”gripa spaniolă”, omenirea s-a aflat sub ameninţarea unei pandemii provenite tot din China. Măsurile luate pentru a opri ”Ciuma Manciuriană”

Înainte de ”Gripa spaniolă”, omenirea a fost la un pas să se confrunte cu o pandemie comparabilă cu ce avea să urmeze între 1918 şi 1920. Şi comparabilă cu cea de acum.

6251 afișări
Imaginea articolului În urmă cu 110 ani, înainte de ”gripa spaniolă”, omenirea s-a aflat sub ameninţarea unei pandemii provenite tot din China. Măsurile luate pentru a opri ”Ciuma Manciuriană”
În 1911, o epidemie ucigătoare făcea ravagii în China. Supranumită ”Ciuma Manciuriană”, epidemia reprezintă şi în zilele noastre un motiv de dispută între oamenii de ştiinţă, potrivit CNN. ”Ciuma Manciuriană” nu a depăşit însă graniţele Chinei.
 
Măsurile luate atunci de autorităţi au fost similare cu cele de acum: carantina, restricţionarea călătoriilor şi incinerarea persoanelor decedate. Chiar şi aşa, au murit peste 60.000 de oameni doar în nord-estul Chinei. 
 
După ce lucrurile au revenit la normal, conducerea Chinei de atunci, dinastia Qing, a strâns în cadrul unei conferinţe cei mai reputaţi virusologi şi epidemiologici ai vremii. Au fost invitaţi savanţi din Regatul Unit al Marii Britanii, Franţa, Japonia, Rusia şi Statele Unite, iar scopul conferinţei a fost acela de a afla cauza epidemiei şi ce metode trebuie adoptate pentru ca un astfel de scenariu să nu se mai repete.
 
Conferinţa nu a fost lipsită de acuzaţii având în vedere că zona Manciuria era împărţită între trei mari puteri: era administrată de China Imperială, căile ferate ale regiunii erau controlate de Imperiul Rus, iar porturile erau sub conducerea Japoniei. 
 
În cele din urmă, cercetătorii au ajuns la o concluzie privind origiunea epidemiei: marmotele. Marmotele nu era consumate, însă blana lor era folosită de manciurieni. Astfel, de la blana marmotelor bolnave s-a transmis virusul la oameni.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici