Încălzirea globală va acutiza divergenţele dintre Rusia şi NATO

Raportul UE privind consecinţele încălzirii globale asupra mediului de securitate avertizează asupra posibilităţii transformării Oceanului Arctic într-o zonă de convergenţă a intereselor energetice ale NATO şi Rusiei.

72 afișări
Imaginea articolului Încălzirea globală va acutiza divergenţele dintre Rusia şi NATO

Încălzirea globală va acutiza divergenţele dintre Rusia şi NATO (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Raportul, redactat de Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Javier Solana, şi de comisarul pentru Relaţii Internaţionale, Benita Ferrero-Waldner, menţionează scenariul dezgheţării calotei arctice şi transformarea acesteia într-o zonă de convergenţă a intereselor energetice rivale, făcând referire la expediţia rusă organizată anul trecut, în cursul căreia echipa de oameni de ştiinţă a amplasat simbolic drapelul Rusiei pe fundul Oceanului Arctic, relatează The Guardian în ediţia electronică.

Evoluţia din zona Arctică are "posibile consecinţe asupra stabilităţii internaţionale şi intereselor securităţii europene", subliniază documentul citat de publicaţia britanică.

"Topirea rapidă a calotei glaciare, în special în zona arctică, deschide noi rute de transport şi comerciale", adaugă raportul. "Accesibilitata tot mai mare a resurselor enorme de hidrocarburi din regiunea arctică schimbă dinamica geostrategică a regiunii", menţionează documentul.

Liderii statelor NATO vor dezbate problema pentru prima dată în cursul summitului NATO de la Bucureşti, în timp ce un nou manifest care pledează pentru reformarea radicală a alianţei militare aduce în discuţie posibilitatea utilizării NATO ca "un instrument de securitate energetică".

Manifestul de 150 de pagini pentru reformarea NATO, redactat de cinci foşti şefi de Stat Major şi comandanţi militari din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa şi Olanda, avertizează, de asemenea, şi asupra posibilelor fricţiuni în zona artică în urma schimbărilor climatice.

Regiunea respectivă a generat deja "tensiuni minore" între Rusia şi şi Norvegia, stat membru NATO, din cauza drepturilor de pescuit în jurul arhipelagului Spitsbergen. "Insulele Spitsbergen (...) posedă largi depozite de gaze naturale şi petrol care sunt momentan blocate sub platforma continentală îngheţată", menţionează manifestul.

"În cazul în care încălzirea globală ar permite acesteia să devină o sursă viabilă de energie, un conflict serios ar putea apărea între Rusia şi Norvegia", adaugă documentul. "Această "posibilă criză" ar atrage, de asemenea, Statele Unite, Canada şi Danemarca în cursa pentru "resurse energetice viabile şi materie brută valoroasă", avertizează textul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici