Instanţa supremă din SUA permite aplicarea ordonanţei antiimigraţie adoptată de Donald Trump: Este o "victorie clară pentru siguranţa naţională"/ Măsurile intră în vigoare în 72 de ore, urmând să fie reanalizate în octombrie

Curtea Supremă de Justiţie din Statele Unite a decis, luni, să permită implementarea, în mare parte, a măsurilor conţinute în ordonanţa antiimigraţie emisă de preşedintele Donald Trump.

3635 afișări
Imaginea articolului Instanţa supremă din SUA permite aplicarea ordonanţei antiimigraţie adoptată de Donald Trump: Este o "victorie clară pentru siguranţa naţională"/ Măsurile intră în vigoare în 72 de ore, urmând să fie reanalizate în octombrie

Instanţa supremă din SUA permite aplicarea ordonanţei antiimigraţie adoptată de Donald Trump

Decizia Curţii Supreme de Justiţie privind aplicarea măsurilor antiimigraţie reprezintă o "victorie clară pentru siguranţa naţională", afirmă Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, citat de site-ul cotidianului USA Today.

"Este vorba de o victorie clară pentru siguranţa noastră naţională. Decizia Curţii Supreme permite intrarea în vigoare în mare parte a măsurilor de suspendare a călătoriilor din şase ţări cu riscuri teroriste şi suspendarea venirii refugiaţilor", a declarat Donald Trump.

"Sunt foarte recunoscător pentru decizia luată de Curtea Supremă. Trebuie să menţinem securitatea în America!", a subliniat Trump.

"În calitatea de preşedinte, eu nu pot permite să ajungă în Statele Unite oameni care ne pot face rău. Eu vreau oameni care să poată iubi Statele Unite şi toţi cetăţenii americani, oameni care să fie muncitori şi productivi", a spus Donald Trump.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a emis pe 6 martie o nouă ordonanţă executivă antiimigraţie, impunând restricţii temporare de călătorie cetăţenilor din şase ţări situate în Africa şi în Orientul Mijlociu, Irakul fiind eliminat de pe listă. Noua ordonanţă a fost emisă după ce o măsură similară, adoptată în ianuarie, a fost blocată de o instanţă federală, în contextul în care generase confuzie pe aeroporturile din Statele Unite. Noua ordonanţă prezidenţială vizează cetăţenii din Siria, Iran, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen, cărora le pot fi impuse interdicţii de călătorie cel mult 90 de zile. Irakul, care figura pe prima listă, a fost eliminat, la solicitarea Pentagonului, care a evocat colaborarea eficientă cu Bagdadul în combaterea terorismului.

Curtea Supremă de Justiţie a decis luni că măsurile antiimigraţie pot fi aplicate, după ce instanţe inferioare blocaseră ordonanţa, relatează site-ul agenţiei Associated Press.

Decizia instanţei supreme reprezintă o victorie pentru preşedintele Donald Trump.

Curtea Supremă de Justiţie a dispus însă protejarea unei categorii de străini - "cei care fac solicitări credibile cu argumentul unei relaţii de bună-credinţă cu o persoană ori entitate din Statele Unite".

Măsurile, care vizează cetăţeni din state preponderent musulmane, urmează să fie în vigoare cel mult 120 de zile, timp în care Administraţia de la Washington va revizui modalităţile generale de verificare a străinilor care vin în Statele Unite. Spre deosebire de prima ordonanţă, noua lege nu conţine referiri la criterii religioase, iar cetăţenii sirieni vor fi trataţi ca orice alt refugiat.

Măsurile antiimigraţie din SUA intră în vigoare în 72 de ore, urmând să fie reanalizate în octombrie

Măsurile antiimigraţie adoptate de preşedintele SUA, Donald Trump, vor intra în vigoare imediat, urmând să fie valabile cel mult 120 de zile, iar Curtea Supremă de Justiţie va reanaliza cazul în luna octombrie, relatează cotidianul The Washington Post şi agenţia Reuters.

Curtea Supremă de Justiţie a decis, luni, să permită implementarea, în mare parte, a măsurilor conţinute în ordonanţa antiimigraţie emisă de preşedintele Donald Trump. Ordonanţa prezidenţială din 6 martie prevede suspendarea acordării vizelor timp de 90 de zile pentru cetăţenii din Libia, Iran, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen. De asemenea, primirea refugiaţilor ar urma să fie suspendată timp de 120 de zile, pentru a le permite instituţiilor guvernamentale americane să implementeze proceduri mai puternice de verificare a străinilor care vor să intre în Statele Unite.

În virtutea deciziei Curţii Supreme, o victorie a lui Donald Trump, toate măsurile antiimigraţie, care până acum erau blocate de instanţe inferioare, vor intra în vigoare în 72 de ore.

Argumentele în cazul legalităţii măsurilor de urgenţă vor fi reanalizate de Curtea Supremă de Justiţie în luna octombrie.

Practic, până în octombrie, instanţa supremă permite blocarea venirii în Statele Unite a cetăţenilor din Libia, Iran, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen care "nu au relaţii de bună-credinţă cu o persoană ori entitate din Statele Unite", notează ziarul The Washington Post. Instanţa îi cere preşedintelui să finalizeze planul promis de revizuire a procedurilor de verificare, ceea ce ar putea însemna că problema se va rezolva până când instanţa va analiza în totalitate măsurile antiimigraţie, adică în octombrie.

Chiar şi înainte de hotărârea Curţii Supreme, interdicţiile vizau doar persoanele care solicită acum vize, nu pe cele care aveau deja viză ori drept permanent de rezidenţă (cardul verde). Ordonanţa prezidenţială conţine excepţii pentru străinii care vor să intre în SUA pentru reluarea studiilor sau a activităţilor profesionale, pentru vizitarea soţiei, unui copil sau a unui părinte care sunt cetăţeni americani, precum şi pentru "activităţi semnificative de afaceri ori obligaţii profesionale". De asemenea, refugiaţii în tranzit sunt exceptaţi de la interdicţii.

Victoria lui Donald Trump la instanţa supremă a fost posibilă după restabilirea majorităţii conservatoare de 5-4 prin numirea judecătorului Neil Gorsuch.

"Decizia Curţii Supreme (...) reprezintă o victorie pentru Administraţia Donald Trump, dar impactul va fi mult mai puţin sever decât semnala preşedintele. Acest lucru, pentru că instanţa supremă permite interzicerea venirii în SUA doar a persoanelor care «nu au relaţii de bună-credinţă cu o persoană ori entitate din Statele Unite»", comentează The Washington Post.

"Vor apărea numeroase procese judiciare pentru a se stabili cine are «relaţii de bună-credinţă cu o persoană ori entitate din Statele Unite»", subliniază agenţia Reuters.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici