Întâlnire între Barack Obama şi Petro Poroşenko la Varşovia

Preşedintele american Barack Obama s-a întâlnit miercuri, la Varşovia, cu preşedintele ales ucrainean Petro Poroşenko. Obama urmează să-şi exprime, în cursul întâlnirii, susţinerea în faţa Moscovei a lui Poroşenko, care efectuează la Varşovia prima sa vizită în străinătate, după ce a fost ales la 25 mai.

613 afișări
Imaginea articolului Întâlnire între Barack Obama şi Petro Poroşenko la Varşovia

Întâlnire Barack Obama şi Petro Poroşenko la Varşovia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Poroşenko efectuează la Varşovia prima sa vizită în străinătate după ce a fost ales la 25 mai, în timp ce violenţele continuă în Ucraina.

Într-un semn de susţinere puternică faţă de noul regim de la Kiev, un ajutor militar american pentru Ucraina ar putea să fie evocat în cursul întâlnirii între cei doi lideri.

Obama urmează să se alăture miercuri, înainte de prânz, celor aproximativ zece şefi de stat din Europa Centrală şi de Est reuniţi la Varşovia, pentru a asista la marcarea a 25 de ani de la desfăşurarea primelor alegeri democratice în Polonia, o ţară care a făcut parte din fostul bloc sovietic.

Ceremoniile prezintă o rezonanţă specială în contextul crizei dintre Moscova şi Occident, în urma anexării Crimeei.

Preşedintele francez François Hollande urmează să sosească miercuri înainte de prânz la Varşovia, unde se va întâlni cu Poroşenko miercuri după-amiaza.

Planul de securitate în valoare de un miliard de dolari anunţat marţi de către Obama, "o iniţiativă pentru asigurarea Europei", este necesar să fie să fie aprobat de către Congres. El prevede mobilizarea de noi forţe americane - terestre, aeriene şi navale - în Europa de Est.

Preşedintele american a îndemnat marţi Varşovia şi statele membre NATO să-şi crească cheltuielile militare.

La Bruxelles, miniştrii Apărării din statele membre NATO au salutat acest plan şi s-au pus de acord, marţi, asupra unor măsuri suplimentare cu obiectivul de a oferi asigurări, pe termen lung, statelor aliate din Europa de Est, îngrijorate de criza ucarineană şi politica Rusiei.

Şeful statului american a îndemnat totodată Rusia să-şi "folosească influenţa" asupra separatiştilor proruşi din estul Ucrainei pentru a obţine încetarea atacurilor pe care aceştia le comit asupra trupelor guvernamentale, avertizând că orice nouă "provocare" rusă în Ucraina ar putea să antreneze noi sancţiuni economice.

El a apreciat că eforturile de restabilire a încrederii cu Moscova au devenit inutile, din cauza acţiunilor preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina. "Este corect să se spună că reconstruirea încrederii va necesita un anumit timp", a comentat el.

Forţele ucrainene şi-au intensificat marţi ofensiva vizând separatiştii din zona bastionului Slaviansk, ceea ce a condus la schimburi susţinute de tiruri, în care au fost ucişi doi militari, iar alţi 42 au fost răniţi, potrivit Kievului.

Ofensiva lansată de aproape două luni de către Kiev s-a soldat cu peste 200 de morţi - insurgenţi, militari şi civili.

NATO a anunţat totodată că Rusia şi-a retras cea mai mare parte dintre cei 40.000 de militari pe care i-a masat la frontiera cu Ucraina şi că cei care au rămas se pregăteau să plece.

În urma unor confruntări între separatişti şi grăniceri, la Lugansk, Ministerul rus de Externe a denunţat o "crimă" comisă de către autorităţile de la Kiev "împotriva propriului popor".

Statele Unite au afirmat că deţin "probe" potrivit cărora Moscova continuă să permită trecerea unor "combatanţi" şi "arme" în estul Ucrainei.

Rusia a negat întotdeauna implicarea sa în destabilizarea Ucrainei şi a cerut ca Kievul să-şi înceteze "operaţiunea punitivă" în estul ţării.

Vizita lui Obama în Polonia va fi urmată de un Summit G7 la Bruxelles, miercuri seara şi joi, convocat după decizia Occidentului de a anula un summit G8 la Soci, în sudul Rusiei, şi de asuspenda Rusia din Grup, în urma anexării Crimeei.

Vineri vor avea loc ceremonii de marcare a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia, în vestul Franţei, la care Hollande l-a invitat pe omologul său rus Vladimir Putin.

În Normandia, Obama se va întâlni cu Putin. Oficiali americani au subliniat că, spre deosebire de Hollande, premierul britanic David Cameron şi cancelarul german Angela Merkel, Obama nu-i va acorda omologului său rus onoarea unei întâlniri tête-à-tête, deşi cei doi au avut deja ocazia să discute în mai multe rânduri la telefon de la începutul crizei ucrainene.

În schimb, secretarul de Stat american John Kerry se va întâlni cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov joi, la Paris, a anunţat Jennifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

La rândul său, preşedintele François Hollande va lua cina, joi seara, cu Barack Obama, într-un restaurant parizian, după care se va întâlni, la Palatul Elysée, cu Vladimir Putin.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici