Rusia a retras majoritatea militarilor de la frontiera cu Ucraina, anunţă NATO

Rusia şi-a retras majoritatea celor 40.000 de militari pe care i-a masat în apropiere de frontiera cu Ucraina, iar cei care au rămas se pregătesc să plece, a anunţat NATO marţi.

288 afișări
Imaginea articolului Rusia a retras majoritatea militarilor de la frontiera cu Ucraina, anunţă NATO

Rusia a retras majoritatea militarilor de la frontiera cu Ucraina, anunţă NATO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Majoritatea trupelor ruse mobilizate, evaluate la 40.000 de oameni, "s-a retras de la frontieră", a anunţat un reprezentant NATO înaintea unei reuniuni a miniştrilor Apărării din cele 28 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, la Bruxelles.

"Câteva mii de militari rămân în zonă, dar majoritatea unităţilor par să se pregătească de retragere", a adăugat el.

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a îndemnat Moscova să ducă la bun sfârşit "retragerea totală" a trupelor, care ar reprezenbta "o primă etapă foarte importantă" în vederea unei "dezescaladări".

Rasmussen a salutat poziţia adoptată de Statele Unite în susţinerea statelor din Europa de Est, cele mai îngrijorate de criza ucraineană.

Preşedintele american Barack Obama a propus marţi, la Varşovia, alocarea sumei de până la un miliard de dolari pentru mobilizara de noi forţe americane - terestre, aeriene şi navale - în acest ţări.

"Statele Unite sunt alături de aliaţii lor, aşa cum aceştia sunt alături de noi", a subliniat Casa Albă într-un comunicat difuzat la începutul vizitei preşedintelui Obama în Polonia, prima etapă a unui turneu european.

Miniştrii reuniţi până miercuri la Bruxelles, inclusiv secretarul american Chuck Hagel, urmează să "analizeze măsuri comune de asigurare în vederea consolidării" apărării aliaţilor din est, ca ţările baltice şi Polonia. Ei vor discuta, de asemenea, despre relaţiile cu Moscova, cu care NATO şi-a suspendat cooperarea practică de la anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici