INUNDAŢIILE DIN EUROPA: Mii de persoane s-au refugiat din calea apelor în Europa Centrală - FOTO

Mii de persoane şi-au părăsit locuinţele de teama inundaţiilor în estul Germaniei, unde Angela Merkel a efectuat o nouă vizită joi, în timp ce mai multe ţări din Europa Centrală se aflau în continuare în alertă.

1832 afișări
Imaginea articolului INUNDAŢIILE DIN EUROPA: Mii de persoane s-au refugiat din calea apelor în Europa Centrală - FOTO

INUNDAŢIILE DIN EUROPA: Mii de persoane s-au refugiat din calea apelor în Europa Centrală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Inundaţii record s-au soldat cu cel puţin 12 morţi în ultimele cinci zile, dintre care opt în Cehia. Situaţia era deosebit de tensionată în Bavaria şi pe teritoriul fostei Republici Democratice Germane (RDG), unde mai multe oraşe erau deja sub ape sau în pericol de a fi inundate.

Un bărbat în vârstă de aproximativ 60 de ani care ajuta la construirea unui dig a fost joi victima unui stop cardiac, la Barby, un mic oraş aflat la aproximativ 150 de kilometri vest de Berlin. Însă autorităţile germane nu au comunicat un bilanţ al victimelor şi nu au stabilit oficial o legătură cu dezastrul.

Nordul Germaniei aşteaptă punctul maxim al viiturii

Eforturile au fost dublate în nordul Germaniei, vineri, pentru a consolida digurile împotriva creşterii nivelului apelor Elbei, în timp ce în sudul şi estul ţării nivelul apelor a început să scadă uşor.

"În prezent trebuie să încercăm să privim situaţia cu calm şi să aşteptăm noi evoluţii", a declarat Sigrid Ruth, membră a celulei care coordonează lucrările în regiune, citată de agenţia germană DPA.

Autorităţile locale au revizuit totuşi în scădere nivelul estimat al celui mai înalt punct al apelor la 7,65 de mtri, adică 1,15 metri mai puţin decât s-a anticipat în urmă cu două zile.

La Magdeburg, Elba nu a mai atins apogeul, cu toate că fluviul depăşise în cursul nopţii cu peste 20 de centimetri recordul din 2002 de 6,97 de metri. Nivelul normal al apei este de aproximativ 2 metri.

În Brandeburg, landul care înconjoară Berlinul, locuitorii priveau cu îngrijorare cum creşte nivelul apelor.

"Digurile sunt foarte vechi şi apa să ridică foarte încet", a declarat Daniela Lohfink, o locuitoare intervievată de postul de televiziune public ZDF.

Nivelul ridicat al apelor provoca perturbări asupra reţelei feroviare. Deutsche Bahn a anunţat în cursul nopţii că trenurile între Berlin şi Leipzig au trebuit deviate, fapt ce a cauzat o oră suplimentată de efectuare a traseului, durata fiind practic dublată.

În apropiere de Halle (centru), nivelul apelor râului Saale a început să scadă, cu un nivel măsurat la 7,45 metri, dar digurile rămâneau sub presiune, potrivit autorităţilor locale.

Aflată în campanie electorală, cancelarul Angela Merkel s-a deplasat joi după-amiaza la Bitterfeld, după ce a efectuat marţi vizite în alte regiuni afectate.

Merkel, purtând o vestă kaki, a discutat cu militarii şi voluntarii care au consolidat un dig cu saci de nisip. Ea a apreciat "formidabilă solidaritatea între oameni", în faţa catastrofei.

Ea a subliniat că suma de aproximativ 100 de milioane de euro, un ajutor de urgenţă deja promis de către Guvern, ar putea să crească, în funcţie de bilanţul pagubelor.

"După ce apele se vor retrage un pic, ar trebui analizate pagubele per ansamblu şi, atunci, bineînţeles că vom ajuta, că ne vom face partea" de muncă, a asigurat ea.

Mii de gernamni s-au refugiat la membri de familie sau prieteni, respectând sfatul de a evacua din partea autorităţilor.

Alţii s-au refugiat în adăposturi amenajate în şcoli sau în corturi. "Reuşim să dormim doar câteva minute, după care ne trezim din nou", se plângea Simone Müller, la Bitterfeld (est). "Nu există nici cea mai mică intimitate", se plânge ea.

La Halle, în centrul fostei zone chimice în timpul RDG, autorităţile au cerut joi unui număr de aproximativ 30.000 de persoane să-şi părăsească domiciliul, din cauza pericolului inundaţiei, cea mai importantă în ultimii 400 de ani.

În Bavaria, oraşul Deggendorf, situat în apropiere de frontiera cu Cehia şi Austria, era aproape izolat de restul lumii, potrivit presei locale.

Locuitorii au fost evacuaţi cu elicopterul din case. Potrivit unor imagini din elicopter difuzate de televiziuni, unele locuinţe erau aproape acoperite de ape, iar altele erau în apă până laprimulnivel.

Riscul ca unele diguri să cedeze este mare, potrivit agenţiei germane DPA.

În aceeaşi regiune, apa s-a retras în unele zone. La Passau, locuitorii începeau să cureţe tone de noroi şi să descopere extinderea pagubelor, şi anume mobilă răsturnată, cărţi distruse, aparate de uz casnic de neutilizat.

Locuitori din Dresda, un oraş baroc aflat pe malul Elbei, încercau să salveze centrul vechi cu ajutorul unor saci de nisip. Mii de voluntari au participat toată noaptea şi dimineaţa la operaţiuni de consolidare.

În Ungaria, serviciile de salvare şi mii de voluntari au muncit în timpul nopţii la diguri, pe o potrţiune de aproximativ 689 de kilometri ai fluviului.

La Budapesta, nivelul maxim al viiturii este aşteptat luni, de aproximativ 885 de centrimetri, un nivel ce va depăşi recordul de 860 de centimetri înregistrat în 2006.

Premierul Viktor Orban a avertizat că, porivit celui mai pesimist scenariu, zeci de mii de persoane vor fi evacuate, inclusiv cele 55.000 de persoane care sunt cazate în locuinţe sociale în capitala ungară.

În Austria, nivelul apei continua să scadă, după ce a atins la Koreuburg, în apropiere de Viena, un nivel record.

În Cehia apele se retrăgeau, iar oamenii au putut să ofteze uşuraţi după cinci zile de inundaţii,soldate cu cel puţin opt morţi. Cinci persoane erau date dispărute în continuare, joi, iar alte 20.000 au fost evacuate în întreaga ţară, au anunţat salvatori. Mii de gospodării au rămas fără electricitate, gaze sau apă potabilă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici