Invadarea Ucrainei de către Rusia ar putea agrava criza alimentară din Orientul Mijlociu şi Africa

Invazia rusă în Ucraina ar putea agrava criza alimentară din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, a avertizat luni, într-un comunicat, organizaţia Human Rights Watch (HRW), conform CNN.

337 afișări
Imaginea articolului Invadarea Ucrainei de către Rusia ar putea agrava criza alimentară din Orientul Mijlociu şi Africa

Invazia ar putea agrava criza alimentară din Orientul Mijlociu şi Africa - Human Rights Watch

"Atât Ucraina, cât şi Rusia sunt principalii exportatori de produse agricole către multe ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, iar întreruperile legate de război exacerbează deja preţurile deja în creştere ale alimentelor şi adâncesc sărăcia", arată organizaţia.

"Lanţurile alimentare globale necesită solidaritate globală în vremuri de criză", a declarat Lama Fakih, director executiv pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord la HRW. "Fără o acţiune concertată pentru a aborda aprovizionarea şi accesibilitatea alimentelor, conflictul din Ucraina riscă să adâncească criza alimentară mondială, în special în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord."

Guvernul ucrainean a interzis exporturile pe produse agricole cheie, inclusiv grâu, porumb, cereale, sare şi carne, conform unei rezoluţii a cabinetului care a fost adoptată pe 9 martie.

Chiar dacă întreruperile lanţului de aprovizionare vor fi rezolvate în curând, problemele vor continua probabil "deoarece fermierii fug de lupte, iar conflictul distruge infrastructura şi echipamentele", spune organizaţia. Luptele ar putea, de asemenea, să diminueze recolta viitoare.

Împreună, Rusia şi Ucraina sunt responsabile pentru aproape 30% din exporturile globale de grâu, potrivit Gro Intelligence, o firmă de analiză a datelor agricole.

Înainte de invazie, Ucraina era pe cale să înregistreze un an record în ceea ce priveşte exporturile de grâu, în timp ce exporturile de grâu ale Rusiei au încetinit, potrivit Departamentului american al Agriculturii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici