Irakul a eliberat 24 de ofiţieri irakieni, reţinuţi pentru complicitate cu terorişti

Cei 24 de ofiţeri irakieni arestaţi pentru complicitate cu teroriştii au fost eliberaţi, iar acuzaţiile formulate împotriva lor au fost retrase, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Ministerului irakian de Interne, Abdel Karim Khalaf.

13 afișări
Imaginea articolului Irakul a eliberat 24 de ofiţieri irakieni, reţinuţi pentru complicitate cu terorişti

Irakul a eliberat 24 de ofiţieri irakieni, reţinuţi pentru complicitate cu terorişti (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Au fost eliberaţi cu toţii, iar acuzaţiile au fost retrase", a spus el.

"Sunt ofiţeri patrioţi şi îi vom ancheta pe cei care au lansat acuzaţiile împotriva lor", a precizat generalul Khalaf.

Generalul Khalaf nu a precizat dacă ofiţerii Ministerelor irakiene de Interne şi al Apărării au fost eliberaţi vineri sau sâmbătă.

Autorităţile irakiene au anunţat joi arestarea pentru complicitate cu teroriştii a 24 de ofiţeri, prezentaţi iniţial drept pucişti fideli regimului fostului dictator Saddam Hussein.

Acest caz a surprins analiştii şi poiticienii irakieni. "Este un caz montat din piese şi care nu se bazează pe nici un fapt sau informaţii. S-a întâmplat pentru că Ministerul de Interne a limitat influenţa anumitor partide politice (din cadrul ministerului-n.r.) şi interferenţele dintre ministere", a declarat ministrul de Interne, Jawad Boulani, într-o conferinţă de vineri, difuzată de televiziunea oficială.

Joi seara, la finalul unei zile care lăsa să se înţeleagă anihilarea unui grup care voia să comită o lovitură de stat, autorităţile au anunţat că era vorba doar de ofiţeri suspectaţi că au ajutat "terorişti".

"Biroul comandantului general al forţelor armate anunţă arestarea a 24 de ofiţeri ai Ministerelor de Interne şi al Apărării. Aceşti ofiţeri nu au nici o legătură cu vreo tentativă de lovitură de stat", precizase generalul Qassem Atta, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar din Bagdad.

"Comandantul general al forţelor armate irakiene" este premierul Nuri al-Maliki.

Generalul Atta precizase că arestările au avut loc "în urma unor informaţii conform cărora anumiţi ofiţeri au facilitat activităţi teroriste şi au ajutat infractori şi fideli ai fostului regim" al lui Saddam Hussein.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici